Flipboard lämnar Twitter och vänder sig mot Mastodon

av | mar 1, 2023 | Socialt

Flipboard, en populär app och tjänst, som samlat nyheter och användares flöden lönnar nu Twitter och vänder sig mot Mastodon.

Flipboard är den senaste tjänsten som lämnar Twitter och som istället vänder sig mot alternativet Mastodon. Mot bakgrund av att grundarna till Flipboard en gång satt i Twitters styrelse så är detta ett större steg än att att det “bara” handlar om att en app och rjönst lönar Twitter.

Instans

Flipboard meddelar att tjänsten integrerar Mastodon i sin huvudapp så att användare kan bläddra i sina flöden på samma sätt som de kan “bläddra” genom sina Twitter-tidslinjer. Flipboard startar också sin egen Mastodon-instans i ett försök att uppmuntra en bredare användning bland sin användarbas.

Decentraliserade

Enligt Flipboards vd Mike McCue är de två uppdateringarna de första “mycket initiala stegen” i en bredare plan för att ansluta sig till de decentraliserade sociala nätverksprotokollen som används av bland andra Mastodon under det senaste året. Istället för att förlita sig på de “proprietära sociala graferna” för tjänster som Twitter och Facebook – som båda har blivit allt mer fientliga mot externa utvecklare – kan Flipboard istället centreras kring ActivityPub, protokollet med öppen källkod som driver Mastodon och resten av de decentraliserade tjänsterna som utgör “Fediverse”.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer