Apple vinner utdragen strid med patentroll

av | mar 31, 2023 | Nyheter

woman holding sword statue during daytime

Apple har varit indraget i en decennielång juridisk strid med patentlicensföretaget VirnetX, ofta beskrivs som ett “patent-troll”. I ett nytt domstolsutslag på torsdagen så vann Apple framgång i en överklagan av en tidigare dom men det betyder inte att den juridiska striden är helt över.

Apple och VirnetX har varit indragna i en utdragen och långvarig patentstrid där patent har prövats flera gånger under de senaste 13 åren. En sökning i Magasin Mackens arkiv virnetx visar på en rad artiklar och notiser om alla turerna i den här striden.

Betalade

2012 beslutade en domare i östra Texas att Apple hade gjort intrång i flera VirnetX-patent relaterade till nätverksteknik och fastställde skadeståndet till 368 miljoner dollar. Efter flera överklaganden och omprövningar gick fallet så småningom hela vägen hela vägen till USA:s högsta domstol 2020, där Apples sista försök att överklaga avslogs.  Apple betalade sedan VirnetX 454 miljoner dollar men striden tog inte slut trots det. 2016 beslutade en federal domare i East Texas att Apple måste betala 302,4 miljoner dollar i skadestånd för att ha gjort intrång i VirnetX patent med tjänster som FaceTime och iMessage. Dessa skadestånd höjdes sedan till 440 miljoner dollar på grund av räntor, utökade skadestånd och andra kostnader. Apple försökte överklaga utgången av det beslutet, men dess begäran avslogs av den amerikanska appellationsdomstolen 2019.

FaceTime

Dagens utslag och domstolsbeslut rör ett separat fall och ett patent relaterade till FaceTime, VPN och iMessage. 2018 tilldelade en jury i östra Texas VirnetX 502 miljoner dollar i skadestånd, och fastslog att Apple hade gjort intrång i flera patent relaterade till VPN-teknik. Apple överklagade omedelbart det beslutet till Federal Circuit.

Patenten i detta fall ogiltigförklarades sedermera av U.S. Patent and Trademark Office förra året. Ett beslut som nu har bekräftats av den amerikanska appellationsdomstolen. Med Federal Circuits beslut idag, väntar VirnetX och Apple nu på ett slutgiltigt beslut i Apples överklagande av den första domen från östra Texas. Det förväntas att i och med att de patent som striden står runt är ogiltigförklarade så kommer den tidigare domen att rivas upp.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer