Åklagare har sällan lyxen av att kunna välja och vraka bland åtalspunkter

av | mar 31, 2023 | Krönikor

Donald Trump kommer att åtalas, anklagad för att felaktigt ha använt kampanjmedel för att betala ut pengar till porrstjärnan Stormy Daniels 2016. Det är resultat en lång, utdragen utredning som bedrivits vid åklagarmyndigheten på Manhattan i New York.

Trump kommer att få inställa sig vid domstolen, registreras, ställas inför en domare som sedan kommer att avgöra huruvida han ska häktas eller släppas fri mot borgen. Det senare är mest sannolikt. Kom då också ihåg att vi inte vet i detalj vilka åtalspunkter det handlar om ioch vi vet alltså inte hur allvarligt åtalet är.

Popularitet

Trumps popularitet har ökat de senaste veckorna sedan uppgifterna om ett förväntat åtal blivit kända. Han har dragit ifrån Ron DeSantis, tänkbar utmanare och Donald Trump är idag en mer eller mindre given republikansk presidentkandidat. Det finns i skrivande stund ingen som kan utmana honom och åtalet spelar honom rätt i händerna och han har fått stöd från en rad kända republikaner som, precis som Trump, rubricerar åtalet som politiskt motiverat. Trump har också lyckats att samla in stora summor till sin kampanj och åtalet har samlat kärnan bland hans väljare. Taktiken att framställa sig som ett offer och en häxjakt iscensatt av demokratiskt valda åklagare har så här långt lyckats mycket väl.

Beklagat

Från demokratiskt håll så kommer också röster som beklagar att just detta åtal har kommit före övriga utredningar där Trump kan komma att åtalas för en rad långt mycket allvarligare brott där stormningen av Kapitolium är i fokus. Nu är det sällan, ytterst sällan, en lyx för åklagare att kunna välja och vraka huruvida någon ska eller inte ska åtalas. Finns det grund för ett åtal så ska åklagare åtala. I det här fallet så har utredningen av hus Donald Trump har använt kampanjmedel pågått i flera år. Trumps dåvarande personliga advokat, Michael Cohen. betalade Stormy Daniels 130 000 dollar för att hon skulle hålla tyst om ett påstått förhållande med Donald Trump. Pengar som Trump sedan ska ha betalat ut till Cohen och sedan bokfört dem som advokatutgifter.

Åklagare kan inte heller ta hänsyn till att en tänkbar politiskt kandidat kan vinna eller förlora på ett eventuellt åtal. Finns det grund för en misstanke om brott så ska åklagare åtala.

På sikt

Så vad händer då på sikt – hur många utredningar och åtal klarar Trump av att hantera politiskt?

Amerikanska politiska krönikörer, bedömare och analytiker drar åt olika håll här. Några menar att Trump inte kommer att klara av fler åtal, även om just detta åtal, spelar Trump rätt i händerna. Andra menar att åtal slår mot de lite mer tveksamma väljarna, de som Trump måste få med sig för att kunna vinna ett presidentval

Hittills så ökar Trumps popularitet liksom hans kampanjkassa.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: