Macken har fluktat in:

TV-Tipset: Narvik – om svåra val mitt i ett brinnande krig

av | feb 1, 2023 | TV- & FilmTipset

Slaget om Narvik är det största slaget som utkämpats på norsk jord. Det räknas som en av Hitlers första nederlag även om Narvik bara var befriat bara en kortare period innan tyskarna kom tillbaka, sedan engelsmännen och fransmännen dragit sig tillbaka.

Gunnar får liksom tusentals norra män rycka in för att försvara Narvik och Norge. Kvar hemma är sonen och hustrun Ingrid, som jobbar på det hotell som tas över av tyskarna. Ingrid kan tyska och engageras som tolk.

Två månader

Slaget om Narvik som varade i två månader under våren 1940. De dramatiska aprildagarna, då tyska styrkor invaderade staden, för att säkerställa de så viktiga leveranserna av järnmalm – som kom från Sverige. Slaget om Narvik är norsk films mest påkostade film och har setts av mer än 425 000 norrmän, en stor succé som inte ens gick upp på biograferna här i Sverige vilket kanske ser en del om det svenska ointresset för vårt grannland.

Sedan norska, brittiska och franska styrkor lyckats att slå tillbaka tyskarna så återvänder Gunnar hem och upptäcker en chockerande upptäckt om sin fru.

Storslaget

Slaget om Narvik är en storslagen, påkostad film med otäckt realistiska krigsscener. Tyvärr är resten av historien rätt platt och utan djup. Vad innebär det att tjäna sitt land, vara patriot och vilka uppoffringar kan vi begära eller kräva av andra? Frågor som filmen snabbt bara sveper förbi.

Du hittar Slaget om Narvik på: Netflix

Betyg

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: