Så byter du server, instans, i Mastodon – i fem enkla steg

av | feb 12, 2023 | Socialt

mastodon.se kommer att läggas ned har den ansvarige meddelat vilket betyder att de användare av Mastodon som idag använder den servern, den instans, för Mastodon måste byta instans. Här är Magasin Macken Guide för att byta instans i Mastodon.

Processen är inte så invecklad som det kan te sig men den innehåller en del steg som, du måste gå igenom – genomföra.

  1. Exportera din data genom att arkivera den från ditt nuvarande konto (valfritt).
  2. Skapa ett konto på den nya servern du vill migrera till.
  3. Meddela din nya server om ditt gamla konto genom att skapa ett alias på det nya kontot.
  4. Meddela ditt gamla konto om flytten genom att omdirigera ditt gamla konto till ditt nya konto och flytta dina följare under processen.
  5. Importera data från ditt gamla konto till ditt nya konto (valfritt).

Det är de steg som krävs för att migrera, flytta och byta instans (server).

Förklaring

Innan vi drar igång med flytten så kanske uttrycket instans bör förklaras. En instans inom Mastodon är en server, en domän som du loggar du in på – mastodonsweden.se, exempelvis,. Detta är din instans, din server och där ditt konto finns.

Dag att börja flytten.

Exportera

Steg 1

Under inställningarna för ditt konto så finns funktionen för att exportera din information:

Exportera ut all den information du vill ha med dig – som CSV-filer.

Du kan exportera ut allt som finns i, på ditt konto (Som ett arkiv) men den filen är ett arkiv för dig själv – det kan du inte importera på ditt nya ställe. Så, exportera ut all din information som CSV-filer.

Nytt konto

Steg 2

Skapa ett nytt konto på den nya servern:

Läs igenom reglerna sedan är det bara att vänta en stund innan du får brevet att bekräfta din epostadress och sedan e-postmeddelandet som informerar dig om att du är godkänd.

blank

Alias

Steg 3

Dags att skapa ett alias – på din nya server – det gör du undet inställningar och ditt konto. Ange ditt gamla konto .- det konto som du flyttar från.

Redirect

Steg 4

Nästa steg är att skicka alla som letar efter dig på det ganska stället – till ditt nya konto – automatiskt.

blank

Ange sedan hela namnet för ditt nya konto i formatet användarnamn@domän i fältet – exempelvis om ditt nya användarnamn till exempel är winterkvist på Mastodonsweden.se, skriv in i fältet.

Ange sedan hela handtaget för ditt nya konto i formatet användarnamn@domän i fältet under “Handtag för det nya kontot”. Om ditt nya användarnamn till exempel är xyz på Mastodon.online, skriv in i fältet.

blank

I rutan för lösenord ska ditt GAMLA lösenord skrivas in – klicka sedan på Move Followers. 

Detta händer nu:

  • Alla följare från ditt nuvarande konto kommer att flyttas till ditt nya konto. Det här steget är oåterkalleligt, det vill säga när de tvingas sluta följa ditt nuvarande konto och följa det nya kontot, kan du inte få tillbaka dem på det gamla kontot. Du kan bara migrera servrar igen efter 30 dagar. Ingen annan data kommer dock att flyttas automatiskt. Du måste flytta den själv, vilket vi kommer att se i nästa steg.
  • Din nuvarande profil kommer att uppdateras med ett omdirigeringsmeddelande, det vill säga om någon besöker ditt gamla konto kommer de att se ett omdirigeringsmeddelande som pekar på ditt nya konto.
  • Din nuvarande profil kommer att exkluderas från alla sökningar.
  • Ditt nuvarande konto kommer inte att kunna användas efter att du flyttat det till ett nytt konto. Men du kan alltid ha tillgång till dess data för att exportera den eller reaktivera den (såvida inte din server inte stängs av inom en snar framtid).
  • Efter att ha flyttat ditt konto en gång finns det en väntetid på 30 dagar under vilken du inte kan flytta igen.

Steg 5

Dags att flytta data – csv-filerna.

Detta gör du under ditt konto och sedan funktioner för att importera information. Klicka på att importera, välj vilken tiyp av data som du vill importera – importera CSV-filen. Importera sedan den information du vill få över.

Klart!

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer