Macken kollar in: Mammoth – nytt program och app för Mastodon

av | feb 25, 2023 | Socialt

Mammoth har skapats av Shihab Mehboob, som tidigare utvecklade Aviary, programmet för Twitter, och Mammoth gar likheter med Twitter-klienten – flera kolumner som visar olika flöden för att ta ett exempel. Mammoth är ytterligare ett exempel på hur snabbt utvecklare klivit över från Twitter för att skapa snygga, smarta och eleganta program för Mastodon. Magasin macken har tagit Mammoth för en testrunda.

För tydlighetens skull ska sägas att Mammoth finns i två versioner – iPhone och iPad men att den senare versionen även fungerar med Apple Silicon-baserade Mac-datorer.

Mammoth bygrter. alltså på principen med flera kolumner som visar olika flöden. Du kan se din tidslinje, omnämnanden, gilla-markeringar, privata meddelanden, bokmärken och profil på samma skärm. Kolumnerna är anpassningsbara så att du har snabb tillgång till all information du behöver.

När du ska installera och logga in med Mammoth så visar inloggningsskärmen populära Mastodon-servrar och hjälper användare att välja en av dem när de skapar ett nytt konto. Smart, riktigt smart och hjälpsamt. Du kan även ställa in färger och byta andra delar i tremat och det du ser av programmet. Mammoth har en funktion för att “ångra” inlägg, efter det att du publicerat dem, har stöd för GIF, omröstningar, bild-i-bild och dra-och-släpp. Appen innehåller också stöd för Siri-genvägar, Face ID eller Touch ID-låsning, kortkommandon och Share Extensions.

Brister

Massor av funktioner – helt gratis men Mammoth har också, tyvärr en del brister och en uppenbar brist är att programmet saknar synkronisering mellan enheter. Mammoth har också signa egna namn på de olika flödena vilket är olyckligt. Mastodons namn på olika flöden är inte helt intuitiva, lätta att förstå och om du utvecklare börjar att döpa om dem, till namn som de tycker är mera logiska så lär vi få en hel del problem och förvirring.

blank

Förtjust

Jag är inte heller särskilt förtjust i en massa kolumner där det hela tiden flödar fram ny information – det blir inte överskådligt, snarare tvärtom men det är mina egna personliga preferenser. Mammoth är ett lovande program och en lovande app som behöver en del finputs för att bli riktigt bra – men priset, gratis är svårslaget och Mammoth är betydligt bättre ön många av de äldre, trötta, fula klienterna som finns ute på marknaden.

Betyg

blank

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer