REPORTAGET

ChatGPT och allt vad de heter – vad sysslar Apple med då?

av | feb 11, 2023 | Reportage

Alla pratar om olika AI-lösningar, om tjänster och program som lär sig vartefter de används och som kan generera texter, kod, bilder och en massa information. Microsoft, Meta, Google, Facebook – alla ska ha en variant av ChatGPT och alla har hakat på i kapprustningen – utom Apple.

Det är inte så att det inte finns maskininlärning, AI-liknande lösningar, och funktioner som lär sig mer vartefter du använder dem, Bilder, redigeringar, musik, video och filmer innehåller sådana lösningar men här finns en skillnad – ChatGPT kan skapa saker, information, bibel och kod – det är en generativ AI-lösning. Apple har inget liknande, idag.

Neural Engine

Apple har verktygen för att bygga sin egen generativa AI-chattbot med Neural Engine inbyggd i sina iPhone- och Mac-chips som kan utföra upp till 15,8 biljoner operationer per sekund, tillsammans med Core ML och maskininlärnings-API:er. Så här långt så har vi inte sett något som liknar ChatGPT från Apple – vilket inte är detsamma som att Apple inte gör något eller att vi inte kommer att få se några lösningar. Historiskt så kastar sig Apple inte över nya lösningar eller ny teknik. Tvärtom – Apple är ofta rätt sena att glida in på ett nytt område men då har Apple nästan alltid sin egen idé om vad som ska göras och hur det ska göras.

Utveckling

Det finns dock en skillnad här – mot tidigare lösningar. AI-lösningarna har utvecklats snabbt, mycket snabbt. Lösningar kiknande ChatGPT var en kul grej för lite drygt ett år sedan. En gimmick men i stort inte mycket mer. Under det senaste året så har inte bara ChatGPT utvecklats till en användbar lösning för en rad olika saker, liksom liknande konkurrerande tjänster. App Store har översvämmats av bildredigeringsappar som kan genera bilder antingen utifrån ord eller från bilder som du laddar upp.

Utveckling går snabbt för att uttrycka det försiktigt. Det var bland annat det som ledde till lätt panik inom sökjätten Google när ChatGPT visade sig vara en effektiv sökmotor, också. Microsoft köpte snabbt in sig i ChatGPT och har nu lösningen i Microsofts Edge, webbläsaren, och i sökmotorn Bing.

Apple

Tystnaden ska inte tolkas på annat sätt att detta är Apple. Det kan sitta team som redan nu implementerar AI i iWork, Photos, Final Cut, Mail och alla andra program som Apple har idag. AI kan komma att dyka upp inbyggd i Spotlight för att ge snabbare och bättre sökresultat i din Mac så räkna inte ut Apple. Det vore smått sensationellt om Apple skulle missa AI-tåget och en blunder i så fall av monumental karaktär.

Det är helt enkelt högst osannolikt.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer