Twitter – det här kan mycket väl vara början till slutet

av | jan 20, 2023 | Krönikor

Twitter (läs Elon Musk) har nu beslutat att kasta ut alla tredjepartsprogram och appar från tjänsten. Utan att meddela något i förväg, utan att förklara varför så stoppas program och utvecklare som jobbat mot tjänsten i 10-15 år. Samtidigt kommer rapporter om förlorade intäkter på i storleksordningen 35-40 procent.

Det vi ser nu kan mycket väl vara början till slutet. Även om Elon Musk sparkat hälften av alla anställda, och därmed kapat kostnader, stora kostnader, så redovisade Twitter en förlust 2021 på flera hundratals miljoner dollar – det vill säga den sociala plattformen gick med förlust vid övertagandet och köpet. Elon Musk själv har sagt att nu är den mest akuta krisen över, Twitter går inte med vinst men konkurshotet ska vara undanröjt, tillsvidare.

Skuld

Personalkostnaderna har alltså kapats ned men Twitter dras nu med en ny skuld på 13 miljarder dollar där räntorna uppgår till 1.5 miljarder dollar. Till det kan läggas intern information till de anställda talar om minskade intäkter på i storleksordningen 35-40 procent. Twitters egna prognoser talar om ett tapp från närmare 1.2 miljarder dollar i intäkter till ned mot drygt 700 miljoner dollar. Även om Musk hävdar att annonsörerna nu kommit tillbaka så säger den interna informationen något helt annat. Wall Street Journal och Finacial Times har tidigare rapporterat att de stora annonsbyråerna i allt högre grad ducka undan när Twitters annonssäljare ringer. Twitter är inte längre ett annonsalternativ därför att kända varumärken inte vill förknippas med cirkusen runt Elon Musk.

Utvecklare

Nu kapas alla band med de som en gång gjorde Twitter populärt – utvecklarna av alternativa program och appar än Twitters egna. Under ekon Musks ledning så har nu Twitter distanserat sig från annonsköparna, externa utvecklare och dessutom irriterat en hyggligt betydande andel av sina användare när rasister, dyngspridare, extremister och allehanda hatskribenter släpptes in på Twitter igen.

Snart finns inga kvar för Elon Musk att skälla på, förarga och irritera.

Räddningen för Twitter kan vara en konkurs och att resterna köps av upp av någon som faktiskt förstår sig på sociala medier och som har en plan för hur du ska tjäna pengar och göra tjänsten lönsam. Där kan vi vara ganska snart om Elon Musk får hållas.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian