Tips: Bygg en optimerad webbsida från början

jan 10, 2023

blank

Om du ska skapa en ny webbsida är det viktigt att den optimeras rätt redan från början. Den ska både optimeras för besökare och sökmotorerna.

De mest effektiva marknadsföringskanalerna för företag i alla storlekar är sökmotorer. Det finns flera olika sökmotorer, men Google är fortfarande den som används av allra flest internetanvändare över hela världen.

Det är viktigt att bygga hemsidan med SEO och SEM i åtanke redan från början, men du bör även komma ihåg att det är ett löpande arbete som måste finjusteras och uppdateras ofta. Google ändrar kontinuerligt sina algoritmer och därför är det viktigt att ändra SEO-strategin i takt med uppdateringarna.

Nyckelord är a och o när det kommer till SEO. Men det är ännu viktigare att skapa innehåll som ger ett värde för besökare och gör dig auktoritär inom området. Ge besökare svar på det de har letat efter i sökmotorn. Tänk på att innehållet ska vara värdeskapande. Innehållet ska helt enkelt vara skrivet för besökare, men även innehålla nyckelord som placeras strategiskt i texterna.

Många väljer att få hjälp av en SEO byrå för att ta fram en analys av hur en existerande sida rankar och få förslag på förbättringar. Det passar bra om du redan har en sida som inte presterar lika bra som du vill. Men du kan även låta experter sätta upp en effektiv SEO-strategi för en ny webbsida. Då vet du hur du ska fortsätta det löpande arbetet för att alltid ha en strategi som fungerar.

Teknisk SEO

Din sida måste vara mobilanpassad, ha snabba laddningstider, ha en genomtänkt URL och vara säker att besöka. Det är det viktigaste inom teknisk SEO. Använd dig av Googles test för mobilvänlighet för att se hur din sida fungerar på olika enheter. För att se hur snabb sidan är kan du använda Page Speed insights.

Optimera alla bilder

Bilder på hemsidor kan göra att laddningstiden blir långsam och därför att det viktigt att optimera dem. Idag har det dessutom blivit viktigare med bilder, eftersom visuellt sök har blivit vanligare och kan driva trafik. 

Det är viktigt att anpassa bildens storlek utifrån vad den ska användas till. Om en bild ska användas till en artikel behöver den inte vara så stor, så beskär den tills den har ett lagom format som laddas snabbt. Filstorleken är också viktigt och kan justeras genom att reglera kvaliteten på bilderna. Runt 75 procent kvalitet brukar räcka.

Det är viktigt att välja rätt filformat beroende på vilken typ av bild det är. Är det fotografier bör du använda JPG, medan PNG bara ska användas för bilder som har några fåtal färger eller är en illustration. En logotyp kan till exempel vara PNG, eftersom det går att använda en transparent bakgrund.

blank

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: