Några enkla tips för dig som kommunicerar digitalt – cuid 1

av | jan 24, 2023 | Krönikor

minimalist photography of three crank phones

Vi skickar meddelanden – SMS, iMessage, WhatsApp, Signal, Telegram, Facebook Messenger och det finns några grundläggande regler som du bör följa – om du ska bli bra på att kommunicera med skriven text. Här är Magasin Mackens tips för dig skicka massor av meddelanden.

Du måste verkligen kommunicera

Du verkligen vara tydlig och du måste kommunicera. Den du skickar meddelanden till vet inte vad du gör, vad du tänker eller vad du håller på med. Behöver du kolla något, lämna tangentbordet för en stund så måste du berätta det. Annars blir den som sitter som mottagare och funderar över var du tog vägen.

Ska du boka ett möte, får ett förslag på en tid och sedan går iväg för att kontrollera med andra om tiden är lämplig så berätta det. Annars blir det en lång väntetid för den du kommunicerar med och räkna inte med att denne någon har lika gott om tid som du har.

Räkna inte med att alla i din omgivning har dina program

Nej, alla har inte Facebook Messenger och alla har inte WhatsApp hur mycket du än gillar de programmen, eller Signal eller Telegram. Räkna inte ens med att alla har Facebook Messenger bara därför att de finns med på Facebook av samma skäl som att alla som finns på Twitter accepterar direktmeddelanden, privata meddelanden. Får du inget svar så kan det bero på två orsaker – den du vänder dig till vill inte ha kontakt med dig, eller så har denne någon inte det program som du använder.

Var tydlig

I skriven text så gäller det att vara tydlig – hellre övertydlig än otydlig. Det är lätt att missförstå ironi, för att att exempel, eller om du skojar utan att använda en emoji. Det kan gå inflation i de senare men skojar du, kasta in en skrattande ikon för det är väl känt att det finns få saker som så snabbt kan få två individer att börja att gräla – som när du kommunicerar med skriven text.

Undvik förkortningar

Undvik förkortningar, även sådana som du tror är vedertagna. Lol är ett exempel. Använd en skrattande ikon istället. En bild fattar alla men IDK (I don´t know), ett annat exempel, och andra uttryck är för det första på ett annat språk och för det andra en förkortning som inte alla känner till.

Räkna med ett svar direkt

Räkna inte med ett svar direkt, speciellt inte via e-post. Är det bråttom så används SMS/iMessage eller – ring. Alla sitter inte klistrade vid sin Mac, sin iPhone eller sin iPad – dygnet runt.

Våga Fråga

Våga fråga – om du inte här riktigt säker på vad avsändaren menar och läs framför allt inte in något som inte står i meddelanden. Det är lätt att missförstå, dra fel slutsatser och sedan havererar kommunikationen över ett missförstånd som hade retts ut på några sekunder om nu ni suttit framför varandra, öga mot öga. Funderar du på vad motparten menar – våga fråga – så kommer sliper ni bli osams över ett enkelt missförstånd.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: