REPORTAGET

macOS Ventura 13.2: Nu kan du slå på ökad kryptering och skydd för iCloud

av | jan 24, 2023 | Reportage

Nu kan du slå på och aktivera ökad kryptering och ett ökat skydd för dina data som lagras i iCloud. Här är Magasin Mackens guide för Advance Data Protection.

Advanced Data Protection innebär att det du lagrar i iCloud skyddas med det som kallas “end-to-end” kryptering vilket betyder att det bara är du som kan läsa och ta del av informationen – inte ens Apple vars system du använder för att lagra informationen. All information kan inte skydds med den här typen av kryptering. Det gäller främst information som du synkroniserar mellan olika enheter, kalender, e-post, påminnelser och liknande information. Får att den informationen ska kunna delas med andra enheter så kan den inte skyddas med Advanced Data Protection.

Avvakta

Även om Advanced Data Protection ger ett mycket starkt skydd för din information så kommer jag att avvakta ett tag till innan jag aktiverar denna funktion. Detta är första versionen av en funktion som gör att bara du som användare ska kunna komma åt den här informationen och hur mycket jag än litar på Apple så kommer jag att låta utrullningen av funktionen för alla enheter och i alla länder, globalt, bli klar. Går något snett här och om det blir problem så kan du bli av med information i värsta fall. Det är nu inte särskilt sannolikt men det kan inte uteslutas att det kan bli problem med synkroniseringen av informationen – även om delad data inte ska krypteras med detta skydd.

Jag vill förvissa mig om att det verkligen fungerar innan jag aktiverar funktionen, helt enkelt. Därmed inte sagt att jag avråder dig för hur du ska göra – jag bara berättar hur jag resonerar och kommer att göra.

Så här gör du

På Mac

  • Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.
  • Klicka på ditt namn och klicka sedan på iCloud.
  • Klicka på Avancerat dataskydd och klicka sedan på Aktivera.
  • Följ instruktionerna på skärmen för att granska dina återställningsmetoder och aktivera Avancerat dataskydd.
  • Om du inte kan aktivera Avancerat dataskydd under en viss tid kan instruktionerna på skärmen ge mer information.
  • Om en av dina enheter hindrar dig från att aktivera Avancerat dataskydd kan du välja att ta bort den enheten från din Apple-ID-enhetslista och försöka igen. Även om Avancerat dataskydd är aktiverat för ditt konto kan du bara logga in med ditt Apple-ID på enheter som uppfyller programvarukraven som anges ovan.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: