Lästipset: Så här försöker Putins hantlangare svänga opinionen för Rysslands krig mot Ukraina

av | jan 4, 2023 | Lästips

Påverkansoperationer på nätet, sammankopplade konton på Twitter, Facebook och andra sociala plattformar. Så jobbar Putins hantlangare på nätet och så jobbar de utanför Ryssland på gator och torg där de försöker organisera demonstrationer och får opinionen att svänga till förmån för Ryssland krig mot Ukraina.

På ett torg under tvillingspirorna i Kölns gotiska katedral samlades omkring 2 000 demonstranter i september för att uppmana Tysklands regering att bryta med den västra koalitionen som stöder Ukraina och sluta fred med Ryssland.

“Vi måste sluta vara amerikanernas vasaller”, sa den tyske högerpolitikern Markus Beisicht från en provisorisk scen på baksidan av en lastbil. Publiken klappade och viftade med ryska och tyska flaggor.

En mager man i kamouflagebyxor stod vid sidan av scenen, skymd från folkmassan av en presenning. Några meter bort stod en kraftig man i mörka solglasögon och vaktade. Rallyts arrangörer välkomnade inte frågor. De flesta avböjde att tala när de blev kontaktade av en Reuters-reporter. En demonstrant försökte övertala en polis att arrestera reportern som ukrainsk spion.

Reuters

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: