Kommunistpartiet skaffar sig insyn och makt över Tencent och Alibaba

av | jan 18, 2023 | Nätfrihet

gray metal door knobs

Den kinesiska regimen, kommunistpartiet, har köpt aktier i Alibaba, Tencent och andra teknikföretag för att skaffa sig insyn och även kontroll av deras verksamheter, rapporterar Financial Times.

Sedan länge är det känt att kinesiska bolag, framför allt de som är verksamma utanför Kina, står under insyn av det kinesiska kommunistpartiet. Financial Times rapportera nu att regimen har köpt in sig med speciella nyckelaktier vilka ger insyn och kontroll över vissa beslut, trots att de bara står för runt en procent av aktieinnehavet. Det är “särskilda förvaltningsaktier”, vilket ger kommunistpartiet rättigheter över vissa beslut i företagen särskilt vad gäller innehållet som det tillhandahålls för kinesiska kunder och användare, skriver Financial Times (betalvägg).

Alibaba

När det gäller e-handelsjätten Alibaba, köpte Kinas internettillsynsmyndighet en andel nyligen via den statliga investeringsfonden som inrättats av Cyberspace Administration of China. Köpet är tänkt att skärpa kontrollen över innehållet på Alibabas strömmande videoenhet Youku och webbläsaren UCWeb, uppger källor för Financial Times. Samtidigt utsåg också en ny styrelseledamot i Alibaba som verkar vara tjänsteman från tillsynsmyndigheten.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: