Ivory kan bli den app som lockar över ännu fler användare till Mastodon

av | jan 21, 2023 | Krönikor

Tapbots, utvecklarna bakom nu nedlagda Tweetbot jobbar på en ny app för Mastodon och det är en app som inte begränsas av regler eller ett API. Ivory kan utveckla sinom ramen för öppen källkod och en helt öppen tjänst vilket gör att här har utvecklarna en chans att faktiskt bygga, designa och utveckla en app utan begränsningar.

Kraften i ett riktigt bra programs ka inte underskattas. Den som var med när Twitter var nytt kommer ihåg också ihåg att det var några få program som lockade stora mängder av användare till tjänsten, Tweetie var ett av de första och det programmet följdes av Tweetbot och Twitterific. Twitters expansion vid starten var i högsta grad riktigt bra appar och program. Sedan glömde Twitter bort externa utvecklare, begränsade sitt API och sig också till att populära funktioner förbjöds.

Utan begränsningar

Mastodon är något helt annat. En plattform som helt saknar den typen av begränsningar, som har ett öppet API där utvecklarnas fantasi och kreativitet får fullt utlopp. Därför kan Ivory vara starten på en serie program och appar som lockar över ännu fler användare till Mastodon. Ivory kan vara starten på twitter 2.0, eller vad du nu föredrar att kalla det. Kunde Twitter växa tacka vara bra program och appar så har Mastodon alla möjligheter i världen att göra detsamma.

Mastodon upplevs som lite svårare än Twitter. Det kan vara lite svårare att hitta folk att följa, gör sökningar och så vidare men det är funktioner som utvecklare kan överbrygga och bygga bort.

Utvecklade

Ett problem med Mastodon är också att just appar och program inte är särskilt utvecklade. De liknar varandra till stor grad, har ett begränsat innehåll när det gäller funktioner men det går att bygga bort och nu kommer utvecklarna. Förutom Ivory så finns det andra intressanta projekt. Själv har jag testat Ice Cubes som utvecklas av Thomas Ricouard och som nu finns att ladda ned i Apples App Store. Det är en app byggd i Apples Switch UI och som just lanserats. Ice Cubes finns för iPhone och iPad och har du en M1 ellr M2 Mac så kan du köra iPad-versionen i din Mac – och det fungerar faktiskt riktigt bra.

Recension kommer inom kort av Ice Cubes för övrigt.

När nu dokumenterat duktiga Tapbots tar klivet över till Mastodon så kan det vara en signal som får andra att haka på och då är vi snabbt där Twitter var strax efter lanseringen – en tjänst som lockar duktiga, kreativa och påhittiga utvecklare som förser användarna med program som gör en tjänst som kan upplevas som lite småkrånglig till att bli något helt annat.

Människor

Jag hoppas det och jag hoppas att Elon Musk snabbt kör Twitter i botten, tvingas i konkurs så att någon annan kan köpa upp resterna och rädda tjänsten och tusentals jobb. För Twitter handlar om mer än Elon Musks uppblåsta ego. Det handlar om de människor som jobbar, som är anställda av Twitter och som varje dag försöker hålla tjänsten flytande och fungerande. Människor som är beroende av Twitter och som är värda mer än en chef som tycks styras av den senaste tanken som vinglat sig igenom hans obegripligt invecklade hjärna.

Nu ser det ut som att alltfler begåvade utvecklare flyttar över till Mastodon – det kan vara starten på det vi såg hända med Twitter i starten.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian