Detta kan du göra med AI – den här filmen existerar inte

av | jan 14, 2023 | Nöje, TV och Film

Artificiell intelligens kommer du att få höra mycket om under året som kommer. Det handlar om program som kan skriva långa, begripliga texter, som kan skapa bilder och videosekvenser – och det du ser existerar inte. New York Times har publicerat ett lång reportage om en film som skulle ha spelats in på 1970-talet och vara en första version av “Tron” som senare spelades in av Disney- det är bara det att filmen aldrig existerat – allt är skapat digitalt på konstgjord väg.

Jag fick nyligen se några bilder från en film som jag aldrig hade hört talas om: Alejandro Jodorowskys 1976-version av “Tron”. Uppsättningarna var otroliga. Skådespelarna, okända för mig, såg fantastiska ut i sina roller. Kostymerna och belysningen fungerade perfekt. Bilderna glödde med en extravagant och psykedelisk känslighet som kändes utpräglat Jodorowskisk.

Men Mr. Jodorowsky, den visionära chilenske filmskaparen, försökte aldrig göra “Tron”. Jag är inte ens säker på att han vet vad “Tron” är. Och Disneys original “Tron” släpptes 1982. Så vilken 1970-talsfilm kom dessa underbara stillbilder från? Vilka var dessa skådespelare i neonpassade? Och hur visste jag – regissören av dokumentären “Jodorowsky’s Dune”, efter att ha tillbringat två och ett halvt år med att intervjua och arbeta med Alejandro för att berätta historien om hans berömda oavslutade film – inte om detta?

New York Times

Verkligt

Faktum är att ingenting av det tidningen visar upp och publicerat är på riktigt – skådespelarna finns inte, dekoren, scenerna och all rekvisita – skapat digitalt men det ser både verkligt och fantastiskt ut. Det är också en teknik som kan komma att revolutionera filmskapandet – som ofta annars skissas upp med penna och papper, lite ruffa skisser som ska visa hus den färdiga scenen ska se ut. Nu kan scenerna skapas, i detalj, mycket exakta för manusarbetet och planeringen av inspelningen.

Det är också en teknik som kan missbrukas. AI kan användas för att skapa falska bilder, falska texter och falska filmsekvenser som kan vara myckets svåra att skilja från verkligheten. På gott och ont så kommer AI nu på bred front – och filmen “Tron” från 1976 har aldrig spelats in – den har aldrig funnits.

New York Times

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian