Därför ska du ta Apples siffror med en nypa salt – och alla andras siffror

av | jan 18, 2023 | Krönikor

Under gårdagen så lanserade Apple nya modeller av Mac mini och MacBook Pro och som vanligt så kastas olika siffror runt så ska visa hur mycket snabbare de nya modellerna är i en jämförelse med tidigare Mac-modeller och i en jämförelse med motsvarande Intel/windows-baserade modeller. Ta alla dessa siffror med en nypa salt för det är inte alltid jämförelserna är det minsta rättvisa.

Grundregeln är att när Apple jämför sina egna datorer med varandra så kan du lita på siffrorna, rätt hyggligt, men när Intel/Windows-datorer blandas in i informationen (reklamen) så bör du vara lite mer vaksam. Kom ihåg att detta i grunden inte är strikt konsumentinformation och inte strata tekniska data – det är att betrakta som ett mellanting med slagsida mot reklam.

Ett exempel – nya Mac mini M2 jämförs med en en/två generationer äldre Intel-dator. Jag vet inte det finns någon Apple-användare som skulle tycka att det är en rättvis jämförelse om förhållandet vore det motsatta.

Vrakar

Dessutom – precis som de flesta andra tillverkare så väljer och vrakar Apple bland alla siffror och ibland plockas siffror fram som visar på stora skillnader i prestanda men som i praktiken inte betyder särskilt mycket – inte i vardagligt användande och för en vanlig användare. Benchmarks, för det är de siffrorna som redovisas, handlar om olika processer utförda av processorn (CPU), grafikkort (GPU) och andra delar är att betrakta som tekniska mätningar – vilket inte är detsamma som det vi som användare ser och upplever. Det är inte heller en serie operationer och utgifter utförda efter varandra – vilket det handlar om när du sitter och jobbar vid datorn. Med allt det sagt – det är svårt för att inte säga mycket svårt att jämföra olika hårdvara på annat sätt än att köra en rad olika uppgifter för att få fram siffror som kan jämföras.

Ljuger då Apple?

Inte alls och min erfarenhet är att Apple överdriver mindre och drar till mer halvsanningar i långt mindre grad än andra tillverkare men ändå – detta är till stora delar reklam.

Grundregel

Det finns en annan grundregel som jag själv alltid följer när det gäller valet av en ny Mac – köp aldrig, och då menar jag verkligen aldrig, toppmodellerna. Apples toppmodeller är dyra, i en jämförelse med modellerna under och den extra prestanda som du får är sällan eller aldrig värt pengarna – inte för 99 procent av alla Mac-användare. Detsamma gäller RAM-minne och lagring. Det tar Apple duktigt betalt får och då menar jag verkligen ordentligt och duktigt bra betalt. Lagring kan du alltid köpa till i efterhand även om du inte kan byta hårddisk och RAM – köp så mycket som du anser dig behöva med hänsyn taget till framtida krav.

Idag skulle jag rekommendera minst 16GB som huvudregel, oavsett vad du använder idag.

Snabbare

Så hur mycket snabbare är då M2-modellerna i en jämförelse med M1-modellerna?

Svaret är att det beror alldeles på vilka siffror du jämför med och vilka modeller du jämför med. Generellt så är, utan minsta tvekan M2-modellerna snabbare än motsvarande föregångare. Jag påstår också att i valet mellan Intel och Apple Silicon så är svaret givet alla dagar i veckan och två gånger på en söndag – Apple Silicon, alltså M1 och M2.

Apple Silicon har bättre batteritid, de är tystare (mycket tystare) och de är när det handlar om de flesta uppgifter, avsevärt mycket snabbare om du väger in hur mycket kraft de behöver för att slutföra en uppgift. De är bättre datorer helt enkelt – och bland dem så är de nya M2-modellerna snabbast.

Rättvisa

Så hur skulle vi då kunna få lite mer rättvisa jämförelse mellan olika datorer och få fram resultat som är lättare att tolka för vanliga användare?

Ja, det var just det. I den bästa av världar så skulle kanske testerna kunna utföras med stora bildfiler i flera lager där text ska läggas in och sedan mäts hur lång tid det tar, eller varför inte hur lång tid et tar att rendera ut en stor videofil. Problemet med den toan av tester är att de bara visar prestanda och kaffet för vissa riktigt tunga uppgifter. Sånt som de flesta av oss nog inte sitter med dagligen. Det är som att investera i en Ferrari för att göra säkra omkörningar på motorväg vid sommarväglag. Det är sällan du behöver all denna kraft och du får betala mycket för att kunna använda den – rätt sällan.

Kom nu ihåg att hela resonemanget ovan inte handlar om utvecklare, fotografer,. grafiker, animatörer eller för den delen webbutvecklare. Vi har andra krav än vanligt folk och när det handlar om våra datorer så är vi inte vanliga användare.

Ändå – detta skrivs på en instegsmodell av MacBook Pro 14-tum med 16GB RAM och en hårddisk på 512GB. Det är den absolut bästa dator jag ägt och jobbat med hittills. Den är tyst, kall och den gör sitt jobb i stort sed oavsett vilka uppgifter jag utsätter den för. I mina ögon är det en bra kompromiss mellan pris och prestanda och det är det de flesta av oss ska sträva efter – en bra, pålitlig dator som gör jobbet och där du slänger på nära kronor extra, främst vad gäller RAM för att vara framtidssäker.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian