Därför ska du byta sökmotor

av | jan 8, 2023 | Nätfrihet

Tim Cook försvarar Apples avtal med Google och i en intervju med Axios så säger Cook att han också anser att Google har den bästa sökmotorn.

I botten för avtalet finns miljarder, i dollar, som sökjätten betalar Apple för att Googles sökmotor ska vara satt som standard i Apples webbläsare Safari. För att vara tydlig ska sägas att det är en högst väsentlig skillnad på att använda Googles sökmotor beroende på vilken webbläsare du använder. Googles egen webbläsare Chrome samlar in väsentligt mycket mer information om dig, hur du surfar och vilka webbplatser du besöker och i kombination med Chrome så samlar Google in dina sökningar och webbhistorik.

Webbläsare

Använder du Firefox så stoppas och blockeras en del av denna datainsamling. Slutligen så stoppas och blockeras ytterligare insamlande av data i Safari. Det gäller både den mobila versionen av Safari och desktopversionen. Av de här tre webbläsarna så stoppar Apples Safari mest av datainsamlandet vilket är en del av Tim Cooks försvar av avtalet med Google. Apple skyddar sina användare med inbyggda funktioner i den egna webbläsaren, menar Cook.

Nu finns det en sak till som du kan göra för att helt bli av med datainsamlandet via din sökmotor och det är att byta sökmotor.

DuckDuckGo

Det finns en sökmotor som inte kartlägger dig, som inte samlar in en massa information om dig utan som tvärtom lovar att inte göra det. Byt till DuckDuckGo så slipper du Google (i alla fall till stora delar) och byter du även webbläsare till Apples Safari så kommer du och dina surfvanor inte att kartläggas alla i samma omfattning som om du använder Google och Google Chrome.

Så här gör du:

iOS

Gå in under inställningar – vidare till Safari och sedan hittar du val av sökmotor som första val. Där väljer du DuckDuckGo.

macOS

Du hittar inställningen i Safari, under inställningar.

Så här kartläggs du

Google kartlägger dug inte bara via webbläsaren och dina sökningar. Google äger och kontrollerar även de tre största annonsnätverken, AdSense, Admob och Doubleclick. Det är nästan 75 procent av hela annonsmarknaden fär den här typen av annonser. Google äger även Youtube, Google Maps, Android, GMail och Google Analytics. Även de tjänsterna och funktionerna används för att samla in data. Till dessa tjänster och funktioner kan läggas Google egna DNS:er, trådlösa produkter och olika analysverktyg. Sammantaget så används alla dessa tjänster för att språk vad du gör, vilka webbplatser du besöker och vad du söker efter. Genom dolda ”trackers” så kan Google kartlägga dig, din vanor och få fram mycket mycket detaljerad information.

Filterbubbla

Då sökjätten sedan serverar dig annonser, rankar dina sökresultat och presenterar det Google tror att du är mest intresserad av först så leder det till det som kallas en filterbubbla. Det du tycker, dina åsikter och dina vanor förstärks. Du serveras det Google tror att du vill ha byggt på den information som samlats in om dig.

Märk väl att Google inte behöver veta exakt vem du är – alltså inte vad du heter, var du bor eller var du jobbar. Sökjätten ger dug en digital identitet och runt den byggs informationen upp. För Google räcker det med att veta vad du söker efter för att veta vad du är intresserad av, vilka webbplatser du besöker, hur länge du är på en hemsida och dina vanor för att sedan kunna servera dig annonser och reklam som är kopplad till det du gör på nätet.

Vill du nu slippa det här kartläggningen så byt webbläsare och byt sökmotor.

Nu kommer du inte undan helt därför att Facebook, Twitter och andra också samlar in information om dig. Google kan också hålla viss koll på dig via Youtube och en del av sina andra tjänster. Du kapar dock ned datainsamlandet högst dramatiskt och du får tillbaka kontrollen över din information i betydligt högre grad än om du använder Google Chrome, Android, änvänder Googles sökmotor.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: