REPORTAGET

Amerikanska HD kommer att pröva lagar som skyddar sociala medier

av | jan 20, 2023 | Reportage

woman holding sword statue during daytime

De stora sociala nätverken i USA, Facebook, Twitter och Instagram har kunnat bedriva sin verksamhet under skydd av två lagar. Den första är att plattformarna har beslutsrätten att bestämma vilket innehåll som ska finnas på tjänsterna, fritt från myndigheternas inflytande. Den andra är att webbplatserna inte kan hållas juridiskt ansvariga för det mesta av vad deras användare publicerar på nätet.

Den senare lagstiftningen, Section 230, skyddar företagen från stämningar för förtal, extremistiskt innehåll och verkliga skador kopplade till deras plattformar. Nu kan detta komma att ändras vilket dramatiskt kan betyda att nättjättarnas verksamhet inte längre åtnjuter samma juridiska skydd som tidigare.

Ompröva

Den amerikanska Högsta domstolen är nu redo att ompröva dessa regler vilket potentiellt kan leda till  leder till den största förändringen av regelverket för sociala tjänster i USA. Det kan också, naturligtvis, leda till att HD fastställer att nuvarande regler gäller – men det är inte lika riktigt lika sannolikt därför att då skulle HD ha avvisat de rättsfall som de nu ska lyssna och ta ställning till. På fredag, idag, förväntas högsta domstolen diskutera om man ska höra två fall som utmanar lagar i Texas och Florida som hindrar onlineplattformar från att ta bort visst politiskt innehåll.

Nästa månad

Nästa månad har domstolen planerat att höra ett fall som ifrågasätter Section 230, en lag från 1996 som skyddar plattformarna från ansvar för innehållet som lagts upp av deras användare. Fallen kan förändra den praktiska rättsliga ställning som USA till stor del har intagit mot tal på nätet, vilket potentiellt kan påverka på TikTok, Twitter, Snap och Meta, som äger Facebook och Instagram.

New York Times

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian