Meta går med på att betala 725 miljoner dollar i uppgörelse gällande Cambridge Analytica

av | dec 23, 2022 | Nätfrihet

Det har gått fyra år sedan Facebook blev indraget i sin största skandal hittills: Cambridge Analytica. Förutom att betala 4,9 miljarder dollar till Federal Trade Commission i en förlikning, har det sociala nätverket nu gått med på att betala 725 miljoner dollar för att lösa en långvarig grupptalan, vilket gör det till den största uppgörelsen någonsin i ett integritetsmål.

För att sammanfatta, avslöjade en whistleblower 2018 att det nu nedlagda brittiska politiska konsultföretaget Cambridge Analytica samlade in personuppgifter från nästan 90 miljoner användare utan deras samtycke för riktade politiska annonser under den amerikanska presidentkampanjen 2016 och Storbritanniens Brexit-folkomröstning.

Vittnade

Kontroversen ledde till att Mark Zuckerberg vittnade inför kongressen, tvingades att betala böter på 4,9 miljarder dollar som debiterades företaget av FTC i juli 2019 och en uppgörelse på 100 miljoner dollar med US Securities and Exchange Commission. Det fanns också en grupptalan inlämnad 2018 på uppdrag av Facebook-användare som påstod att företaget bröt mot konsumentskyddslagar genom att dela privata data med andra företag.

  • FTC: 4.9 miljarder dollar
  • SEC: 100 miljoner dollar
  • Stämning: 725 miljioner dollar

Det är notan så här långt för Cambridge Analytica.

Bloomberg 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian