Mastodon växer snabbt men medaljen har en baksida

av | dec 25, 2022 | Socialt

Mastodon är den sociala plattform som ser ut att växa snabbast när Twitter-användare nu ser sig om efter ett alternativ men medaljen har en baksida – högre kostnader. Många av Mastodons servrar drivs nämligen av icke vinstdrivande organisationer eller entusiaster och deras nuvarande system kanske inte klarar anstormningen.

För många av de som driver Mastodons servrar så landar det i en fråga om tid och pengar. Servrarna körs på egen hårdvara, inköpt för egna pengar och räkningarna för uppkopplingen betalas med egna medel. Fram till nu, strax innan Elon Musk tig över Twitter så har skaran av användare varit hanterlig. Efter Musks övertagande så har antalet nya användare strömmat till i en takt som aldrig tidigare – vilket ökat trycket på den enskilda servarna, uppkopplingar och hårdvaran (serverns hårdvara).

Mastodon har sett en snabb tillväxt tidigare, luttrade systemansvariga konstaterar:

– Det brukar vara så här. Vi har sett det förr. En massa användare strömmar till för att något har hänt på Twitter, Facebook eller någon annan tjänst. Efter några månader så är kanske mindre än trettio procent är kvar.

Inte jämföras

Tillväxten och anstormningen av användare nu kan däremot inte jämföras med tidigare. Mastodon har gått från runt 300 000 månatliga, aktiva användare till två miljoner månatliga, aktiva användare. Det är en explosiv tillväxt och det är också lite av en kulturkrock som kanske alla som nya kommer över från twitter inte är medvetna om. Mastodon är ingen central tjänst som drivs av ett företag. Mastodon är en decentraliserad tjänst.

Här finns ingen annonsörer och inga multinationella bolag som kan skjuta till pengar. Det är en radikal skillnad mot Twitter och de andra kommersiella sociala plattformarna. Pengarna kommer till stor del från de som driver servrarna och i den skaran så finns allt från stiftelser, företag, organisationer, entusiaster och Open Source-aktivister.

Tillväxt och ett snabbt ökande antal användare är positivt och glädjande – tills räkningen för ström och uppkoppling landar i brevlådan eller tills den som driver servern inser att gränsen för vad hårdvaran orkar med så nu närmar sig oroväckande snabbt. Någon ska betala notan för Mastodons tillväxt och i det här fallet så kan det vara en helt vanlig individ med ett ett helt vanligt jobb som enda inkomst.

Juridik

Förutom ökade kostnader så kan också nya legala, juridiska krav tillkomma – förutom allt arbete att sätta upp en server och sedan se till att den fungerar. Växer Mastodon så kan rättighetsinnehavare börja att ta sig en titt på den sociala plattformen för att se om deras immateriella rättigheter kränks på något sätt. I USA tillkommer sedan krav som finns i Digital Millennium Copyright Act och Children’s Online Privacy Protection Rule och här i Europa finns som bekant GDPR. Till det kan komma krav från användare och den friktion som kan uppstå när en serveransvarig fattar ett beslut som kanske inte faller alla användare på läppen.

På Twitter så finns det anställda som hanterar den typen av frågor – på Mastodon så kan det vara en enda person, en entusiast som inte riktigt hade tänkt sig att dessutom behöva agera moderator.

Northwiz på Mastodon

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian