EU sätter press på Meta och Facebook

av | dec 7, 2022 | Nyheter

Nu hotar ett beslut från EU:s sekretessregulatorer att minska Metas annonsintäkter ännu mer nästa år. Enligt Reuters uppger en person som är bekant med saken att European Data Protection Board nyligen har beslutat att Meta inte kan fortsätta rikta in annonser baserat på sina egna användares onlineaktivitet – som de Instagram-bilder de har sett eller Facebook-profiler de har klickat på.

Får EU:s dataintegritetsövervakning sin vilja igenom kan Meta få “stora böter”, rapporterar Reuters, för att de fortsätter att förlita sig på sina användarvillkor för att få användarens samtycke för att visa personliga annonser. Detta beslut har ännu inte avslöjats offentligt, rapporterar The Wall Street Journal, och det kommer inte att slutföras förrän Irlands dataskyddskommission (DPC) utfärdar offentliga order. Det kan ta en månad, och när som helst kan Meta överklaga båda besluten.

Därför vill ingen av parterna kommentera uppgifterna.

Hårt

Metas annonsverksamhet drabbades hårt när Apple uppdaterade sina sekretessinställningar för att enkelt tillåta användare att välja bort dataspårning från tredje part. På Meta-plattformar som Facebook och Instagram kunde användare redan välja bort sådan spårning på de webbplatser de besökte men genom att gå med i plattformarna gick de med på att Meta kunde spåra deras klick och tryck. Det kan komma att ändras om DPC håller med EU-styrelsen och hotar att ytterligare minska Meta-åtkomsten till beteendedata.

I klartext – blir detta verklighet så riskerar Meta att tappa ytterligare annonsintäkter,

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian