Det här är text nummer 44 000 – det är väldig massa texter det!

av | dec 4, 2022 | Krönikor

Magasin Macken startade som en enkel dagbok som handlade mest om data- och informationssäkerhet. Det var innan ordet blog hade myntats och existerade. Texterna från den tiden är för länge sedan förlorade men texterna som ingår i Macken finns kvar och detta är text nummer 44 000.

Magasin Macken är fortfarande en blogg; det är ingen journalistisk produkt, ingen tidning i traditionell betydelse utan en blogg, min blogg. Den drivs med journalistiska ambitioner och med en journalistisk målsättning men det finns ingen redaktion, inga anställda journalister, ingen chefredaktör eller nyhetschef. Det finns en enda person som skriver, jag. Skrivandet är en del i min omvärldsbevakning, något som jag behöver för mitt jobb. Jag har alltid skrivit och aldrig slutat att skriva sedan jag lämnade journalistiken i mars 1996. Då skrev jag min sista artikel, blev chef för ett IT-bolag som byggde olika tekniska lösningar för nätet och år 2000 gick jag över till mitt eget bolag som hela tiden funnits där – i olika roller och med olika innehåll. Grunden till Winterkvist.com är ett handelsbolag som startades 1989 och som numera är ett aktiebolag.

Magasin Macken

Det fanns ingen plan att starta Magasin Macken. Det föll sig så efter några års skrivande och sedan det till min stora förvåning började strömma till läsare. Macken kommer naturligtvis efter Apple och deras datorer. Ordet magasin lades till för att ge någon slags vink om att det är en blogg, ett magasin som en digital livsstil. Urvalet görs på exakt samma sätt som alltid – jag skriver om det som intresserar mig. Egotrippat så det förslår men efter att ha skrivit om mängder av ämnen (som journalist) som jag i ärlighetens namn inte är särskilt intresserad av så vill jag skriva om det jag är intresserad av och bara om det jag är intresserad av. Så det är Magasin Macken.

Nu är Magasin Macken på väg mot en mer formell tillvaro med ansvarig utgivare och därmed sätts det här med journalistik på sin spets. Det kommer inte att betyda något annat än att det kommer att bli en ännu mer tydlig skillnad mellan nyheter och tyckande. En gräns som jag försökt att upprätthålla hela tiden men med en ansvarig utgivare kommer också ett ansvar.

Podd

Det finns en videopodd och inom kort kommer det första avsnittet av ljudpodden. Det är två viktiga delar av Magasin Macken som jag hoppas att kunna utveckla framöver.

44 000 texter är en hel del. Allt är nu inte långa texter, i samlingen finns recensioner, krönikor, notiser och korta texter. Den äldsta texten är från 2011 men de flesta äldre texterna är från 2014 och 2015. Det var då det satte fart på allvar. det var då bloggen skapades och blev en blogg så jag brukar sätta hösten 2014 som startdatum för Magasin Macken.

Macken fyller också en annan viktig funktion – som testbädd där jag provar olika saker vilket kanske kan låta som fullständigt livsfarligt, testa saker i en skarp miljö. Över tid och under åren så har det inte bara visat sig fungera utan också vara till stor hjälpt för att utveckla saker för mina kunder. Jag testar saker på Macken i en skarp, riktig miljö för att se hur och om det fungerar.

Framtiden

Framtiden då?

Ingen aning. Macken har liksom levt sutt eget liv hela tiden så den utvecklas dit den utvecklas och den enda målsättningen just nu är att satsa mot text nummer 45 000.

0 0 röster
Article Rating
2 Comments
Nyaste
Äldsta Mest röstade
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Susanne Hultman
1 månad sedan

Då får jag ju säga grattis till alla 44 000 texterna. Minns inte när jag började följa dem men det var nog ganska många år sedan. Ibland läser jag noggrant och ibland inte. Många tips om Apples produkter har jag fått och dem tackar jag för. Ibland kommenterar jag men oftast inte. Det brde jag kanske göra mer så att du vet att texterna uppskattas.

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian