Den här såg vi faktiskt komma – FBI protesterar mot Apple

av | dec 8, 2022 | Nätfrihet

Apple han knappt få ut sitt meddelande om att under 2023 så förstärks säkerheten och skyddet för användarnas data innan FBI protesterade.

Det var väntat – i samma sekund som det gick upp för FBI att nu kommer det inte att löna sig att kräva in data från Apple så kom protesterna.

“Detta hindrar vår förmåga att skydda det amerikanska folket från kriminella handlingar som sträcker sig från cyberattacker och våld mot barn till narkotikahandel, organiserad brottslighet och terrorism”, sa byrån i ett e-postmeddelande. “I denna tid av cybersäkerhet och krav på ‘security by design’ behöver FBI och brottsbekämpande partner ‘lawful access by design’.”

FBI

Argumenten är de redan kända – kraftfull kryptering skyddar kriminella.

Omvänt tonläge

EFF och andra rättighetsaktivister däremot applåderar Apples beslut att stärka krypteringen:

Vi applåderar Apple för att de lyssnar på experter, barnförespråkare och användare som vill skydda sin mest känsliga data. Kryptering är ett av de viktigaste verktygen vi har för att upprätthålla integritet och säkerhet online. Det är därför vi inkluderade kravet på att Apple skulle låta användare kryptera iCloud-säkerhetskopior i kampanjen Fix It Everything som vi lanserade 2019.

EFF

Meddelandeappen och tjänsten Signal sällar sig också till de som hyllar Apples beslut.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian