REPORTAGET

Benchmark-siffrorna för MacBook Pro M2 har läckt – vänta dig inte mirakel

av | dec 7, 2022 | Reportage

Siffrorna för de nya, kommande MacBook Pro M2 Pro och Max har läckt ut och den som tror på mirakel och rejäla prestandaförbättringar är bli besviken. Det handlar om högst väntade, logiska och normala prestandaförbättringar på 12-16 procent.

Siffrorna lär leda till att en diskussion som bottnar i helt orealistiska förväntningar på prestandaförbättringar. Backa bandet och titta på prestandaskillnaden mellan den första M1-modellen och de två efterföljande – det handlar om i runda tal 12-18 procent. Detsamma gäller de första M2-modellerna som är 10.15 procent snabbare än motsvarande M1-modell – men, och detta här viktigt de har inte bättre prestanda än M1 Pro och M1Ultra. Något som är logiskt och backar vi bandet ytterligare så ligger de här siffrorna i nivå med de olika prestanda-skillnaderna mellan Intels olika generationer.

Justeras

Nu ska tilläggas att detta är de första siffrorna och de kan komma att justeras – högst sannolikt med bättre resultat.

Så vad kan vi då lära av av detta?

Vad sägs om att inte köpa Apples absolut dyraste modeller, toppmodellerna, därför att du då får betala ganska mycket för de sista procenten med prestanda?

Samt, att det knappast är en särskilt vettig idé att byta dator varje år, kanske inte ens vartannat år när utvecklingen av processorer ligger på den här nivån – och faktiskt har laget på den här nivån, länge, historiskt.

Förväntningar

I botten finns förväntningar och en tro på att Apple ska lyckas med att göra om det Apple gjorde med lanseringen av Apple Silicon. Det var ett enormt steg i prestanda, batteritid och datorer som i stort sett inte bli varma. Det var en engångsföreteelse och ett bevis på att Apples nya teknik är överlägsen Intels men som bekant så kan du bara lansera ny teknik en gång, sen är den inte ny längre.

Av det följer att MacBook Pro M2 Pro kommer att vara 10-15 procent snabbare ön MacBook Pro M1 Pro.
MacBook Pro M2 Ultra kommer att vara 10-15 procent snabbare än MacBook Pro M1 Ultra.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian