TikTok medger, kinesiska anställda kommer åt EU-användares information

av | nov 3, 2022 | Nätfrihet

Den kinesiska sociala mediatjänsten TikTok medger nu att deras kinesiska anställda kommer åt information som tillhör användare inom EU och Storbritannien.

Den sociala mediejätten säger att “integritetspolicyn” är “baserad på ett visat behov av att göra sitt jobb”, vilket i klartext betyder att om anställda i Kina ska kunna utföra vissa arbetsuppgifter så har de access till information som tillhör användare i Europa.

Just tillgången till data har varit ett kontroversiellt ämne när det gäller TikTok. Bolaget och tjänsten ägs av kinesiska Bytedance. När det avslöjades att data samlades in från amerikanska med misstanke om att informationen fördes över till servrar i Kina så ville den dåvarande amerikanska presidenten Trump förbjuda appen och tjänsten i USA. TikTok tecknade då avtal med Oracle och lovade att all information om amerikanska användare skulle lagras hos det amerikanska företaget – bara för att kort därefter avslöjas med att ha givit egna anställda i kina tillgång till viss information.

EU

Parallellt med granskningar och utredningar av TikToks amerikanska verksamhet så finns utredningar och granskningar inom EU med i stort sett samma oro och samma misstankar om att data från europeiska användare kan överföras till Kina. Inom EU finns ännu inget liknande avtal mellan Bytedance/TikTik och någon europeisk leverantör för lagring av data. Nu kommer också uppgifter om att anställda inom TikTok, i Kina, har tillgång till information om europeiska användare.

BBC

Oro

TikTik har hamnat i fokus på senare tid då det har uttryckts oro för att information kan komma att föras över till servrar i Kina och flera myndigheter i olika länder har startat utredningar av TikTok. Tidigare i veckan kom krav från tjänstemän inom FCC som anser att TikTok ska förbjudas i USA.

TikTok beräknas idag ha runt 500 miljoner användare i även 150 länder.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian