Streamingtjänsterna slås samman samtidigt som kunderna får mindre pengar

av | nov 20, 2022 | Krönikor

Zootopia movie still

Paramount+ hann knappt startas innan den slogs samman med Sky och Showtime och blev Skyshowtime. HBO Max ska slås samman med Discovery allt medan Prime Video (Amazon) satsa på billigt lokalt material liksom Netflix som köper in massproducerat. I vad som liknar en panikåtgärd så ska nu Disney+ och Netflix satsa på reklamfinansierade abonnemang i en väld där tjänster dyker upp, läggs ned och slås samman.

Länge så var streamingtjänster detsamma som reklamfritt. Det var det som skulle vara skillnaden – ingen reklam och att du skulle kunna titta när du ville – sen hände något.

Säsonger

Hela säsonger lades inte ut utan det blev ett avsnitt i veckan, påfallande likt gamla ångtv:n. AppleTV+, Disney+ och Paramount+ hakade på jätten Netflix och plötsligt så var streaming inte så unikt och annorlunda än vilken tv-kanal som helst. Visst, du kan titta när du vill, begära fram ett avsnitt men du kan inte se hela säsonger längre i samma utsträckning som tidigare. Det är ett avsnitt i veckan som gäller, precis som vanlig tv.

Reklam

Reklam tog streamingtjänsterna inte med i med tång. Det skulle vara reklamfritt. Det var det som var streaming och det var det som skulle skilja hela branschen från gamla tv-kanaler.

Sen kom en global pandemi och en hel tv-värld växte blixtsnabbt. Det var rekordresultat och hausse under några år innan baksmällan kom och på det inflation och sämre tillväxt. Kunderna fick med ens mindre pengar och en sak som kunderna prioriterade bort var streamingtjänster, inte alla men kunderna valde att plocka bort och minska antalet tjänster. Konkurrensen hårdnade, tjänster slogs samman och Netflix tappade kunder i en takt som vi inte sett tidigare. Disney+ lockade barnfamiljerna och Netflix upptäckte att i prioriteringarna så vann Disney+ – inte Netflix som levt i en värld där jätten inte valdes bort hos kunderna utan då var det HBO Max och de mindre tjänsterna som fick stryka på foten.

Reklam

Då var det här med reklam inte så dumt längre. Netflix har lanserat ett reklam- och annonsfinansierad abonnemang liksom Disney+ som ligger i startgroparna med att billigare abonnemang med reklam. Fler lär följa efter och nu är frågan  – vilka kommer att överleva?

HBO Max har kapat bort en stor mängd lokalt material och väntar på att slås samman med Discovery vilket betyder att materialet flyttas över då tekniken inom Discovery anses vara bättre än på HBO Max. Alla som svurit ve och förbannelse över HBO Max usla app lär inte ha något emot det.

Streamingtjänsterna har idag anammat allt det som skulle skilja dem från vanlig, traditionell tv – ett avsnitt i veckan, reklam och kvar finns det som kallas “on-demand”. Samtidigt så har utbudet planats ut och det blir ännu mer krim-dokumentärer, reality och lågbudget. Vi som kunder har också fått lära oss att den nya tv-världen inte skiljer sig så mycket från den gamla. Stort och påkostat läggs mot annat stort och påkostat. House of Dragons matchades mot Rings of Power – båda rekorddyra produktioner. Det är på det hela taget som “prime time” i tv-landet USA där populära tv-program körs samtidigt i alla kanaler.

Så då återstår frågan – kommer alla dessa tjänster att överleva?

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian