Mastodon vs Twitter – detta är David mot Goliat och alla vet hur den historien slutade

av | nov 8, 2022 | Socialt

Mastodon, den fria, decentraliserade sociala medieplattformen för mikrobloggar med öppen källkod, har för första gången i sin historia passerat en miljon aktiva användare per månad. detta efter en våg av nya användare som antingen lämnat Twitter eller skaffat sig ett alternativ till den sociala tjänsten.

Plattformens snabba tillväxt meddelas av Eugen Rochko, skaparen av Mastodon, som noterade att nästan hälften av de nya användarna (489 000) anslöt sig till plattformen efter den 27 oktober 2022, när Elon Musks gjorde klart köpet av Twitter.

Den snabba tillströmningen av nya användare till trots:

Twitter
 • Twitter har för närvarande 396,5 miljoner användare
 • Twitter inbringade 3,72 miljarder dollar i intäkter förra året (2020)
 • 206 miljoner användare använder Twitter dagligen. 75% av dem är inte baserade i USA
 • Twitter är mest populärt bland användare i åldern 25-34
 • 8,85 % av världens sociala medieanvändare använder Twitter
 • Globalt använder män Twitter mer än kvinnor
Mastodon

När det gäller Mastodon så finns inte alls samma statistiska underlag och även om så vore – just nu växer Mastodon snabbt.

 • Mastodon har alltså precis passerat runt en miljon dagliga användare – för första gången
 • När köpet av Twitter tillkännagavs så hade Mastodon drygt 650 000 användare – de siffrorna är av förklarliga orsaker inaktuella idag
 • Mastodon används av mindre än 0,1 % av alla webbplatser vars innehållshanteringssystem vi känner till.
David mot Goliat

Så storleksmässigt så är det David mot Goliat men Mastodon har några ess i rockärmen:

 • Inga annonser
 • Decentraliserad lösning

Mastodon är gratis, annonsfritt och bygger på en decentraliserat teknisk lösning. Här finns inte en samling centrala servrar utan en rad anslutna system (Instanser) – servrar som i många fall drivs av entusiaster. Det gör att Mastodon har en annan fördel:

 • Inga vinstkrav
Konkurrent

Är det då sannolikt att Mastodon på allvar kan utmana Twitter?

Knappast som det ser ut idag, inte om antalet användare är det som ska följa avgörandet men Mastodon idag är något helt annat än Mastodon för sex månader sedan. Nu finns det en stadigt ökande skara svenska användare. Mastodon är inte ett innehållsmässigt öde landskap längre och många har skapat konton, anslutit sig utan att för den skull lämna Twitter. Många avvaktar och vill se vart Elon Musk nu tänker ta den sociala tjänsten. Kom också ihåg att om Twitter inte ganska snabbt blir lönsamt så kan tjänsten faktiskt komma att gå omkull.

Sannolikheten för det är måhända inte så stor just nu men en rad stora annonsörer har frusit sina annonsköp. Annonsörerna avvaktar också och Elon Musks köpt har påfört Twitter ytterligare 13 miljarder i skulder vilket medför betydande räntekostnader. Twitter idag har långt större ränteutgifter än före köpet Elon Musks övertagande. I den ekvationen ska också vägas in ett halverat antal anställda vilket kapat utgifterna avsevärt.

Framtiden

Vart det här tar vägen och hur detta slutar återstår att se – det får framtiden utvisa. Det kan bli Davids seger mot Goliat eller så får Elon Musk ordning på Twitter så att både användare och annonsörer återvänder. Har historien lärt oss något så är det att vi internet-användare är otrogna. Vi kan byta tjänst lika snabbt som den tid det tar för att registrera ett konto. Google Plus är ett bra exempel – vid starten strömmade användare till Googles nya sociala tjänst. Sen stagnerade tjänsten, den utvecklades inte och innehållsmässigt så bestod Google Plus av en massa inaktiva konton och tjänsten lades ned.

Ett annat exempel är Netflix kontra Disney´+ och konkurrenterna. Netflix var länge den obestridda jätten (och är det fortfarande) men Netflix jagas av en rad konkurrenter – närmast Disney+ som växer snabbare än Jätten Netflix. Streamingtjänsterna visar också hur vi användare hoppar fram och tillbaka, aktiverar, deaktiverar och byter tjänster. Fungerar inte Twitter tillfredställande så kan tjänsten snabbt tappa användare och som ett resultat av det – annonsörer. Speciellt som många nu söker till till att alternativ och skaffar ett konto på Mastodon.

Det går inte att lita på oss helt enkelt.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian