Idag monteras delar av vår yttrande- och tryckfrihet ned

av | nov 16, 2022 | Nätfrihet

Idag kommer ändringen av våra grundlag att behandlas i Riksdagen för andra gången och sannolikt så kommer nu en viktig del av yttrandefriheten och tryckfriheten att monteras ned vilket kan göra att rapportering om saker som kan påverka Sveriges internationella förhållanden till andra stater kan bli olaglig – utlands spionage.

I korthet så innebär ändringen att journalistiska rapporter, texter, inslag i radio och tv, som kan störa eller skada  Sveriges förhållande till en annan stat emellan mellanstatlig organisation. Det kan tyckas vara lite högtravande ord, kanske inte helt lätta att ta till sig så låt mig ta ett konkret exempel, eller rättare sagt, låt mig ta Martin Schibbyes exempel – en text om ryska soldaters försök att komma undan inkallelseordern som tvingar dem ut i anfallskriget mot Ukraina.

Idag kan texten te sig som en ur juridisk mening okontroversiell rapportering om ett krig och dess konsekvenser men den skulle kunna bryta mot lagen om den hade handlat om svenska soldater. Krigskorrespondenternas rapportering från krigsskådeplatser kan bli olagliga om de rapporterar om övergrepp, eller bara om en brutal vardag om rapporteringen kan antas var skadlig för Sveriges internationella samarbeten och förhållanden. Detta i en tid då Sverige är på väg in i NATO – en helt ny era då Sverige ger upp hundratals år av neutralitet.

Varför skriker vi inte i protest över att grundlagen nu ändras, att journalistik inskränks?

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: