Hur nära är vi slutet för Twitter som social mediaplattform?

av | nov 19, 2022 | Krönikor

Hur nära är vi den totala kraschen för en av nätet största och viktigaste sociala mediaplattformar? Svaret ligger i vilka som har slutat och vilka team och avdelningar som fortfarande fungerar inom Twitter.

Twitter är som alla stora företag uppdelad i olika avdelningar med olika team som arbetar med, och som ansvarar för olika uppgifter – det är inget konstigt i det. Frågan är då vilka team och avdelningar som fortfarande fungerar och som fortfarande har kvar tillräckligt med personal för att sköta sina arbetsuppgifter icgh svaret på den frågan är att det vet vi inte.

Följande vet vi:

  • Hälften av Twitters 7500 anställda har sagts upp och skickats hem.
  • Hela den gamla ledningen har sparkats.
  • Hela den tidigare styrelsen har sparkats.
  • En rad viktiga nyckelpersoner har sagts upp sig och gått hem.

Ultimatum

Till det kan läggas det ultimatum som Elon Musk ställde i slutet av förra veckan – acceptera att arbeta långa dagar, “hard core” eller säg upp dig och gå hem med tre månadslöner. Enligt Washington Post så kan så många som ytterligare 1200 anställda ha gått hem vilket betyder att i storleksordningen 2500 anställda kan finnas kvar. Då inställer sig frågan – vilka 2500 är kvar?

Team som jobbar med säkerheten runt plattformen är kraftigt decimerade i antal liksom de team som jobbar med olika funktioner, själva tekniken vilket betyder att funktion och säkerhet kan vara eftersatt och av det följer att vi kan komma att få se störningar och problem inom kort. Med betoning på kan, för vi vet som sagt inte exakt vilka anställda som nu har slutat. Ett rimligt antagande är att de de som är mest efterfrågade på marknaden är en större grupp bland de som nu sagt upp sig. Det är i så fall de med högst kompetens, mest erfarenhet och det största kunnandet som slutat. Scrollar du igenom deras Twitter-bios, så är det ingenjörer, utvecklare och kodare som slutat – de människor som arbetar med Twitters själva kärna.

Säkerhet

Sedan har vi Twitters säkerhetsteam – de som jobbar med att slå tillbaka attacker, stoppa attacker och hålla plattformen intakt. Twitters utsätts hela tiden, varje timme och varje minut för olika typer av attacker. Förra veckan lämnade Twitters chef för säkerhet, Lea Kissner, företaget och vi vet inte om hon har ersatts därför att Twitters hela kommunikationsteam har slutat. Den grundläggande säkerheten runt Twitters hela plattform är sannolikt rätt robust men säkerhet är ett ständigt pågående arbete där de som vill ta sig in och ställa till oreda hela tiden hittar nya metoder. Säkerhet kräver översyn, uppdateringar, kontroll och övervakning och vi vet inte vad som händer om Twitters servrar börjar att slås ut – på grund av attacker eller andra störningar, – krånglande hårdvara för att bara ta ett exempel. Vi vet inte vilka som övervakar och som håller koll på Twitters komplexa och avancerade nätverk och vi vet faktiskt inte om någon gör det överhuvudtaget.

Underleverantörer

Twitter har också sagt upp en lång rad underleverantörer som anställt personal för att arbeta inom Twitter som kontraktsanställda – i huvudsak moderatorer, de som har det viktiga jobbet att granska allt det vi användare postar på Twitter.

Än så länge så fungerar Twitter vilket kan förklaras av att systemen som Twitter använder utvecklats över tid och buggar och problem har åtgärdats. Grundsystemen, kärnan, borde rimligen vara stabil vilket gör att vi kan posta inlägg, läsa och skicka meddelanden. Det är när störningarna börjar att dyka upp, för de kommer, förr eller senare, som vi får ett första kvitto på hur väl Twitter fungerar efter en mycket omfattande åderlåtning av anställda. Det är när hackarna börjar att sätta in sina attacker och när bedragarna försöker kapa konton som vi får se om Twitter kan skydda sina system och i en förlängning oss användare.

Bantar ned

Personligen så skulle jag inte satsa några pengar alls på att Twitter står emot en större störning eller en mer omfattande attack. Bantar du ned ett företag från 7 500 anställda till lite drygt 2 500 anställda och har en ledarstil som den Elon Musk nu visar upp offentligt så är det inte troligt att den personal som du behöver som mest finns kvar när du ropar på dem. De har tagit en lönecheck på tre månader och gått hem för att läsa platsannonser.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian