En hockeykrigare, en legend, superstjärna och idol har gått ur tiden

av | nov 25, 2022 | Krönikor

Det finns texter som är direkt plågsamma att skriva. Det här är en sedan text. Det finns också texter där du inte hittar de rätta orden, där du inte hittar orden överhuvudtaget. Det här är en sådan text. Min store idol och den som en gång fick mig att börja att spela ishockey, Börje Salming, har gått ur tiden.

Jag fick beskedet på helt rätt plats, på en hockeyläktare, i Skellefteå och inför den andra perioden hölls en tyst minut för en av de allra största inom svensk ishockey i alla SHL-hallar i hela Sverige. Värdigt.

Börje Salming var, tillsammans med Tommie Bergman och Stefan Persson min barndoms stora hjältar. Det var tre oerhört stora hockeyspelare och de var försvarsspelare, backar, alla tre. Stora, starka, tuffa och de tre var också pionjärer i NHL, speciellt Börje Salming som var utsatt som svensk i Nordamerika. Alla ville testa Salming som svarade med samma mynt, han tacklade, slog tillbaka och han visade inte med en min om det gjorde ont.

I taket

Idag finns hans tröja nummer 21 hissad i taket i hemmaarenan i Toronto och han är invald i Hockey Hall of Fame. Börje Salming är, utan minsta tvekan, en av de absolut största hockeyspelarna som Sverige överhuvdtaget har fostrat. Det finns många stora idrottsutövare som kallas legendarer men få har gjort mer rätt för det omdömet än Börje Salming. Här hemma i Sverige tror jag att det svenska folket först fick klart för sig hur stor han var i nordamerika när han klev in på isen i Canada Cup, 1976.

Hyllades

Nyligen hyllades han igen i Toronto i ett av sina sista framträdanden sedan han och familjen gått ut med beskedet att han drabbats av den grymma, skoningslösa nervsjukdomen ALS tidigare i somras.

Brynäs

Jag haft förmånen att få se Börje Salming spela, live, den sista säsongen innan han lämnade Sverige och sitt Brynäs 1973. Då, som nu, så är det Södertälje Sportklubb, som är laget mitt hjärta tillsammans med Skellefteå AIK men jag kunde ändå inte sluta att imponeras av dåtidens Brynäs, alla de kända namnen och så Börje Salming. Hans backspel, hans närmast hänsynslösa och uppoffrande spel var något helt nytt. Han offrade sig helhjärtat för det lag han spelade för, täckte skott med kroppen, kastade sig efter puckarna och han tacklade stenhårt och resolut.

Superstjärna

I NHL blev Börje Salming en superstjärna i ett Toronto som ärligt talat var ett ganska dåligt lag och han fick inte vinna Stanley Cup. Han spelade  1148 matcher och gjorde sammanlagt 787 poäng vilket är lika stort som fantastiskt – han var som sagt back, försvarsspelare och backar på den här tiden skulle försvara – inget annat. För mig var Börje Salming större än störst och han fick mig att hålla på Brynäs i alla matcher utom då de mötte SSK, han fick mig att spela ishockey och han fick mig att älska ishockey. Han fick mig att följa Toronto, även mitt lag alltid har varit New York Islanders där Stefan Persson spelade.

En av de största, en legend har gått ur tiden, 71 år gammal och bara de orden är svåra att skriva..

5 1 rösta
Article Rating
2 Comments
Nyaste
Äldsta Mest röstade
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
R W
R W
1 år sedan

Stark text om en av de största idrottsmän jag kan minnas!


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: