Elon Musks godtycke, inga regler avgör om du få komma tillbaka till Twitter igen

av | nov 21, 2022 | Krönikor

Elon Musk har deklarerat att enligt de nya reglerna så ska det råda “free speech” på Twitter – total yttrandefrihet men inte full räckvidd. Inlägg som strider mot regelverket kommer inte att visas eller synas lika mycket som godkända inlägg. Samtidigt visar hanteringen av Alex Jones konto att i slutändan så är alla användare utelämnade till Elon Musks godtycke.

Donald Trump släpps in på Twitter och är välkommen igen trots sin roll i försöket till en statskupp den 6 januari 2020. Trump släpps in trots alla lögner, personliga påhopp och trots att han envist håller fast vid den helt ogrundade konspirationen om att valet 2020 stals från honom med hjälp av ett omfattande valfusk. Kanye West stängdes av efter en serie antisemitiskainlägg på Twitter och han har nu fått sitt konto återställt  Alex Jones däremot är inte välkommen och kommer inte att få igen sitt konto.

Personligen anser jag att ingen av dem borde ha fått sina konton tillbaka. Kanye West sprider den antisemitiska konspirationsteorin om att judarna styr världen via banker och finansinstitut. West har även uttalat sig och skrivit inlägg där judar påstås kontrollera hela Hollywoods nöjesindustri. Det är samma konspirationsteorier som låg till grund för nazisternas folkmord där sex miljoner judar mördades under Andra Världskriget och det är historiskt samma konspirationsteorier som resulterat i förföljelser av judar i olika delar av världen under årtusenden.

Återställda

Kanye West och Donald Trump har nu fått sina konton återställda liksom flera andra kontroversiella kändisar. Detta med hänvisning till att det ska råda yttrandefrihet på Twitter men alltså inte fri räckvidd. Det är de nya reglerna som Elon Musk har infört men det finns uppenbarligen undantag som bara formuleras i Elon Musks hjärna.

Alex Jones har hävdat att flera skolskjutningar aldrig har ägt rum och konspirationsteorin, som naturligtvis inte håller för någon närmare granskning, och som går ut på att allt är fejkade händelser av de amerikanska myndigheterna för att kunna inför nya lagar som begränsar bland annat vapeninnehav.

Ett försök att underblåsa stämning som kunde ha lett fram till en statskupp. Konspirationsteorier som ska underminera tilltron till hela det amerikanska röstningsförfarandet och i en förlängning hela den amerikanska demokratin är okej.

Gammal vidrig historisk skåpmat plockade ur det falska dokumentet “Sion Vises Protokoll” där judar som grupp pekas ut för att ligga bakom en enorm konspiration som går ut på att skaffa sig världsherravälde är också okej.

Påståenden om att amerikanska myndigheter fejkat skolskjutningar är inte okej.

Okej i den meningen att du kan få ditt konto tillbaka.

Balansgång

Yttrandefrihet är svårt, komplext och bara därför att du kan, eller får säga det du vill, så är det inte samma sak som att du ska, eller bör göra det. I rätten att få yttra sig fritt kommer också ett ansvar och en balansgång som handlar om att uttrycka sig civiliserat och visa respekt för andras och andras åsikter. Elin Musks hantering av de konton som nu har återställts visar tydligt att du som användare på Twitter ytterst är utlämnad åt hans tyckande och hans åsikter. Det finns inget regelverk längre och det finns ingen möjlighet att överklaga eller få lägga fram sin sak. Twitter är en privatägd kommunikationsplattform och skillnaden med Twitter då och nu är att då så fanns det enskilda som granskade och som hade ett regelverk att följa. Nu är det Elon Musk som styr – allt.

Yttrandefriheten visade sig ha ett pris – 44 miljarder dollar närmare bestämt.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian