REPORTAGET

Det här är Jack Smith, specialåklagaren som ska utreda Donald Trump

av | nov 24, 2022 | Reportage

Donald Trump ville ha en specialåklagare, en oberoende person, som skall utreda de brott han misstänks för – olaglig hantering av dokument som Trump plockade med sig från Vita Huset och hans inblandning i stormningen av Kapitolium. Nu har Trump fått det men frågan är han om han verkligen fick den han ville – det här är Jack Smith.

På fredagen utsågs Smith till särskild ombud för att hantera två pågående brottsutredningar av Trump: fallet med Mar-a-Lago dokument och utredningen av Trumps ansträngningar att störta presidentvalet 2020, inklusive hans roll i upproret den 6 januari 2021.

Smith

Justitieminister Merrick Garland valde Jack Smith för att övervaka båda fallen och för att undvika anklagelser om politisk partiskhet, efter Trumps tillkännagivande förra veckan att han planerar att kandidera till presidentvalet 2024. Trumps tidiga tillkännagivande var uppenbarligen ett försök att försöka att komma undan ett eventuellt åtal. Garlands motdrag var att utse en jurist och åklagare som är känd för två saker – sin aggressivitet och stenhårda tilltro till juridiken.

Haag

Smith kommer nu senast från den internationella domstolen i Haag och han har en mångårig karriär som federal åklagare, känd för sin aggressivitet.

“Jag beskrevs av Steve Bannon (och, suck, många andra) som en pitbull,” twittrade den tidigare justitiedepartementets advokat Andrew Weissmann, som arbetade med Robert Muellers utredning av Trump och Ryssland.

“Jack Smith får mig att se ut som en golden retrievervalp.”

Medel

Stenhård, aggressiv och med dagboken i handen så drar sig Jack Smith inte för att ta till alla de medel som juridiken tillåter. Frågan är då om han kommer att göra det mot Donald Trump och det finns de som tvekar och som hänvisar till Robert Muellers utredning som förvisso slutade med flera åtal men inte för någon i familjen Trump.

Det finns en viktig skillnad mellan Jack Smiths utredningar och Robert Muellers –  den senare fick driva sin egen utredning medan Jack Smith kommer in i ett skede där FBI och andra polismyndigheter tillsammans med det amerikanska Justitiedepartementet redan samlat in mängder med information, hållit massor med förhör. Det här är utredningar som drivits ett längre tag och de har kommit en tid bit på väg.

Komma undan

Från vänsterhåll och inom demokraterna så ställs det krav på att Trump ska åtalas och då både för att ha plockat med sig hemliga handlingar från Vita Huset men också för att ha varit delaktig i ett försök att stjäla ett demokratiskt val via vad som närmast kan liknas vid ett försök till en statskupp. Det kan också vara justitieminister Merrick Garlands strategi – välj Smith, låt honom bedöma om det finns grund för ett tal eller inte och är svaret ja – då kommer Jack Smith att åtala Donald Trump.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian