Macken har fluktat in:

TV-Tipset: The Bear – gapig, skrikig och helt fantastiska bra serie om mackor

av | okt 6, 2022 | TV- & FilmTipset

Prisbelönt kock som jobbat på de verkligt fina restaurangerna kommer hem och ska ta hand om ett smörgåshak. Ett enkelt förvisso smått klassiskt ställe som säljer mackor av olika slag men långt från de fina guldkrogarna. Det är the Bear som också är bland det bästa som du kan se just nu.

Sylta är väl namnet som kan passa på sandwichstället The Beef som Carmen ‘Carmy’ Berzatto (Jeremy Allen White) ska ta hand om sedan hans äldre bror som ägde stället tagit livet av sig. Serien startar inte med någon rekapitulering av vad som hänt innan Carmy landar u Chicago. Här är det rätt in i ett kaos där han ska fixa kött, försöka att hinna med att betala räkningar som hopar sig, bråka med sin kusin som jobbar i köket och lurviga anställda. Det visar sig att de har ett system men det har inte Carmy.

Skrika

Det är en rivstart rätt in en krutdurk där den första instinkten för att inleda ett samtal tycks vara att skrika, aggressivt, men när du tagit runt allt det så är The Bear en sjusärdeles bra tv-serie som visar upp båda världarna – en sandwichshop och de riktigt fina krogarna. Det senare visar sig vara en plats med pennalism, ständiga verbala påhopp och vad som enklast kan beskrivas som en slags psykisk terror. Syltan är rakare, enklare och oändligt mera ärlig ur den synpunkten. Här säger du vad du tycker, direkt, utan omskrivningar och utan att stå och viska det i örat på något mitt under ett stressigt arbetspass.

Problem

The Beef har problem, massor av dem, och de appar sig och kommer i form av uteblivna leveranser på grund av obetalda fakturor, hälsoinspektörer som hittar mer än en brist i köket och en farbror som vill köpa stället, lägga ned det och sälja lokalen till en kedja. Allt ska hanteras samtidigt som Carmy vill försöka att göra ett anständigt ställe av den enkla, slitna restaurangen.

Det är också en historia om hur ett arbetarställe är på väg att trängas ut av hipsters, allehanda engagerade aktivister och ska vi kalla det för moderna tider. Ett smörgåsställe av den gamla sorten, utan egentlig tydlig framtoning, ett fräckt varumärke passar inte in i moderna tider. The Beef gör sandwich som de alltid har gjort. De slänger ihop en pasta om du ber om det men det är ingen guldkrog. Det är en plats fullt med i varierande grad knasbollar som ska få ett matställe att gå runt och de gör det med att skrika på varandra – några gör det medan andra står stilla i bakgrunden i betraktar. Det här är ett allt annat än ointressant persongalleri med riktiga karaktärer som fyller The Bear med värme och ett genuint intresse för mat.

Betyg

blank

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian