REPORTAGET

Macken fluktar in: Twitterific för Twitter

av | okt 6, 2022 | Reportage

Jag har alltid gillat färgkodningen i Twitterific. Det är en snygg, elegant och smart idé för att snabbt visa olika typer av inlägg, dina, andras och meddelanden. Ett tag hoppade jag mellan Tweetbot och Twitterific bland annat av det skälet men numera är jag in rätt inbiten Tweetbot användare – frågan är då vad som skulle kunna få mig att byta?

Twitterific återföddes som ett Kickstarter-projekt. Detta sedan Twitter under flera år misshandlat utvecklare av tredjepartsappar och program. De utvecklare som under många år lockat användare till den sociala tjänsten övergavs helt plötsligt därför att Twitter bestämde att de inte ville att vi användare skulle kunna använda tjänsten så som vi ville.

Under flera år så utvecklades inte Twitterfic för macOS och det var då jag övergav programmet. Det utvecklades inte överhuvudtaget och glappet mellan Tweetbot och Twitterific blev till slut så stort att Twitterific för macOS var ett betrakta som obsolet.

Liten skillnad

Ett tilltagande problem för utvecklarna av program och appar för Twitter är Twitter. Tokens för att användare ska kunna logga in har kombinerats med API-funktioner som förbehålls Twitter själva eller som görs om. Det finns en uppenbar risk för att den funktion som du har lagt ned tid och energi på en dag slutar att fingera därför att Twitter bestämt det. Ett exempel är funktionen som häll flödet i topp och som uppdaterade det automatiskt. Twitter drog in funktionen därför att Twitter inte vill att vi ska använda Twitter på det sättet. Där försvann en av de mest uppskattade funktioner både med Tweetbot och Twitterific. Det betyder också att skillnaderna mellan de båda programmen idag är mycket liten. Du har “mute” i båda programmen så att du kan t ysta irriterande användare. Du kan blockera, skapa listor och hantera diit konto utan problem.

Bra program?

Är Twitterific ett bra program för Twitter då?

Det är ett alldeles utmärkt program och om du väljer Tweetbot eller Twitterfic handlar mer om tycke och smak än om funktioner. Du har allt det du kan behöva i båda programmen.

Twitters eget program då, invänder du?

Twitters officiella program har funktioner som förvägras tredjepartsprogrammen. Det är ett nelda i twitters pågående misshandel av tredjepartsutvecklare som en gång i tiden gjorde tjänsten och alla dess funktioner populär. det finns trots det skillnader till talar till Tweetbots och Twitterifics fördel – annonser är bara en skillnad. Du slipper annonser i Tweetbot och Twitterific.

Pris

Twitterific har en abonnemangsmodell där du blir av med reklamen för 11 kronor eller så köper du programmet för 319 kronor. Det är samma modell för appen för iOS. Du kan synkronisera var du är i ditt flöde om du använder Twitterific i din iPhone och i din Mac.

Så svaret på frågan – kan jag tänka mig att byta program?

Nej, och det handlar inte om design, funktioner eller utförande utan om att Tweetboot redan gör det jag vill.

Betyg:

Program: Twitterific för Mac
Utvecklare: Icon Factory
Pris: 11 kronor i månaden eller 319 kronor
Betyg:

What’s new in version 5.4.10

Updated on Oct 06 2022

Added new accessibility muffle rules, a new dark theme, and some bug fixes and improvements!

Features:
 • New dark theme: Kestrel
 • New muffle rules for filtering the timeline:
  • Added two new keywords to the muffle rule syntax: “media” and “inaccessible”
  • Muffle tweets that have attached images, videos, or GIFs: media
  • Muffle tweets with media from a single user: @username media
  • Muffle tweets that have media but no alt text: inaccessible
  • Muffle inaccessible tweets from a single user: @username inaccessible
Improvements:
 • Added “Report Spammer” to the tweet actions menu
 • Improved the error alert when tweet translation fails
Bug fixes:
 • Fixed a bug that sometimes caused an extra timeline window to appear when the app was launched

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian