Gratisappar samlar in sju gånger ner data om dig – i Googles butik

av | okt 1, 2022 | Nätfrihet

Forskare vid Incogni har gått igenom en stor mängd appar i Google butik och har konstaterat att 55.2 procent av apparna samlar in data om användarna. Gratisapparna samlar in sju gånger mer data, i snitt.

Det visar sig också att gratisversionerna av betalappar samlar in drygt sex gånger mer data om användarna – än betalversionen. Populära appar gav liknande resultat och samlade in 6,15 gånger mer data än mindre populära. Den stora skillnaden mellan policyerna för datadelning för betalda och obetalda appar verkar bekräfta den vanliga uppfattningen att konsumenter faktiskt betalar för gratis onlinetjänster med sina data. Det finns inga gratisluncher med andra ord.

Data

Facebook, Messenger och Instagram, som samlar in mest personlig information, deklarerar att de delar minst. Googles definition av delning inkluderar dock inte överföring av data till en tjänsteleverantör, av juridiska skäl, eller av anonymiserad data (som kan återidentifieras 99,98 % av gångerna med tillräckligt med datapunkter). Detta innebär att betydligt mer data kan överföras än vad du som användarna medveten om.

Incogni

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian