Dubbning borde förbjudas – i vart fall så ska originalspråket alltid användas

av | okt 6, 2022 | Arga Gubben

Jag startar “A Private Affair” på Amazon Prime Video och störs efter en stunds tittande störs jag av det osynkade ljudet tills det går upp för mig att tv-serien är dubbad och att Prime Video skickar ut det engelska ljudet. Dubbning är en styggelse som borde förbjudas eller i vart fall så ska streamingtjänsterna tvings att sända originalljudet som standard.

Första gången jag råkade ut för dubbning var i Tyskland. John Wayne sparkade in en dörr med draget vapen och skrek “Ruhe, Bitte!”. John Wayne, amerikanernas amerikan, cowboyernas cowboy sparkar in en dörr och vrålar på tyska. Det är inget fel på tyska, inte alls men John Wayne på tyska blir så fel som det bara kan bli.

Halva skådespelare

A Private Affairs är en spansk produktion, en alldeles utmärkt, välspelad och bra tv-serie med en rad goda skådespelare som med en dubbad röst bara är de skådespelare de är, till hälften. Detsamma gäller Netflix som också har en lång rad dubbade program i sitt utbud och låt det vara så då men se till att alltid skicka ut rätt ljud. Det ljud som skådespelarna faktiskt talar, inte detta synkade missfoster till ljudspår.

Det blir som när Beck, den svenska deckarserien finansierades med tyska pengar och finansiärerna krävde att en kund tysk skådespelare skulle finnas med – Hanns Zischler som dubbades av Fredrik Ohlsson. Hur väl dubbningen än gjordes så lät Josef Hillman vare sig naturlig eller med rätt ljud.

Låter

Det är störande och det hamnar mellan dig som tittare och allt det som regissör och skådespelare vill förmedla. Det förtar alla försök till att bygga upp en stämning och atmosfär därför att det enda du sitter där och funderar över är “Varför låter hen sådär?”.

Förbjud dubbning!

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian