VPN-tjänster stänger ned i Indien efter nya hårda krav från myndigheterna

av | sep 2, 2022 | Nätfrihet

Indiens Computer Emergency Response Team (CERT) har meddelat att nya regler kommer att gälla VPN -leverantörer från och med den 25 september. De nya reglerna kommer att kräva tjänster för att samla in kundnamn, e-postadresser och IP -adresser. Uppgifterna måste behållas i minst fem år och överlämnas till CERT på begäran.

Det är ett nytt regelverk och nya regler som i princip går stick i stäv med hela poängen med en VPN-uppkoppling – det vill säga hålla just såna uppgifter skyddade och hemliga. De nya kraven i Indien innebär att få eller ingen VPN-tjänst kan följa och efterleva reglerna. De flesta stora VPN-tjänsterna sparar inga såna uppgifter utan tvärtom så marknadsför sig NordVPN, Surfshark med flera med att de inte loggar någon information och inte sparar någon information. Indien ansluter sig därmed till Kina och Ryssland och andra repressiva länder med liknande regler.

Apple

Reglerna omfattar även Apples iCloud -funktioner där din riktiga IP-adress döljs, Private Relay. Apple har ännu inte kommenterat de nya reglerna och hur Apple kommer att hantera Indiens regelverk.

Wall Street Journal(betalvägg)

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian