TikTok kan tvingas att få böta 327 miljoner kronor för att ha kartlagt barn

av | sep 27, 2022 | Nyheter

Kinesiska TikTok riskerar böter på motsvarande 327 miljoner kronor i Storbritannien. Detta sedan den brittiska dataskyddsmyndigheten funnit att TikTok inte följt regler om att skydda barn integritet på tjänsten från maj 2018 till i juli 2020.

Myndighetens har granskat hur Tiktok har behandlat information om användare under 13 års ålder mellan maj 2018 och juli 2020 och funnit att informationen som samlats in har processats utan tillstånd från barnens föräldrar.  Tiktok anklagas även för att bearbetat data som rör om politiska och religiösa åsikter och uppgifter som rör etnicitet och sexuell läggning utan tillstånd.

Svara på

Information Commissioner’s Office (ICO) meddelade på måndagen att de hade skicka över ett så kallat  “notice of intent” till TikTok vilket är ett juridiskt dokument som TikTok får svara på innan en eventuell bötessumma fastställs. Utredningen är fortfarande preliminär och ICO säger i ett uttalande att de “noggrannt kommer att överväga alla svar från TikTok innan de fattar ett slutgiltigt beslut.”

Storbritanniens informationskommissionär, John Edwards, säger att barn borde kunna uppleva den digitala världen med rätt integritetsskydd.

– Företag som tillhandahåller digitala tjänster har en laglig skyldighet att sätta dessa skydd på plats och vår preliminära uppfattning är att TikTok inte uppfyllde det kravet”, säger han i ett uttalande.

En talesperson för TikTok betonade den provisoriska karaktären av meddelandet, till The Record och tillade: “Medan vi respekterar ICO:s roll för att skydda integriteten i Storbritannien, håller vi inte med om de preliminära åsikter som uttryckts och avser att formellt svara på ICO vid lämplig tidpunkt. kurs.”

The Record

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian