Skillnaden mellan Apple och många andra företag – Apple vågar

av | sep 22, 2022 | Krönikor

Steve Jobs lär ha sagt att en god designer måste säga nej och inte göra som alla andra vill. I intervjuer berättade han också hur och varför Apple ibland fattar vissa beslut och gör vissa saker som andra inte gör. Apple vågar att satsa på en viss teknik, en viss lösning och Apple vågar att säga nej.

I USA saknar nya iPhone 14 en lucka för SIM-kortet, här är det eSIM, ett digitalt SIM-kort som gäller, och även om den tekniken finns i Europa så levereras våra iPhone 14 fortfarande med SIM-kort; räkna dock iskallt med att över tid så kommer SIM-korten, de fysiska, att försvinna här också.

Det handlar om att våga att säga nej.

Apple slopade hörlursuttaget, trots kritik och trots att Samsung på sedvanligt sätt gjorde sig lustiga ärr Apples beslut bara för att sedan göra exakt samma sak själva kort därefter.

Det handlar om att våga att säga nej.

Apple slopade CD/DVD-spelaren och den som var med då kommer ihåg att Apple idiotförklarades.

Det handlar om att våga att säga nej.

Historia

Apples historia kantas av liknande beslut – nej till Adobe Flash för iOS. Google passade på att berätta att de insann hade stöd när Flash i Android, vilket var en sanning med modifikation för det var bara vissa delar av Flash som stöddes av Android. Flash var en säkerhetsrisk, drog en massa batteri och sedan lyckades Adobe aldrig får ordning på den mobila versionen. Internt kallade Steve Jobs Adobes utvecklingsavdelning för att vara lata och odugliga så Apple sa nej.

Idag finns inte Flash, formatet existerar inte som en fungerande, använd lösning längre.

iPhone

Hela iPhones historia är en historia om att våga, att bryta ny mark och ge sig in på en helt ny marknad. Dessutom med en telefon som inte hade en massa fysiska knappar, ett fysiskt tangentbord och som saknade penna. Apple bröt också loss mobiltelefonerna från operatörerna. Även om det skrevs avtal med operatörer så var detta Apples telefon, inte operatörernas telefon.

Flera år efter lanseringen lanserades en telefon utan hemknapp, med bara tre fysiska knappar.

eSIM

I USA levereras iPhone, de nya modellerna utan lucka för SIM-kort. Nu är det som sagt eSIM som gäller och Apple kommer att tvinga en hel bransch att ändra på sig precis på samma sätt som i fallet med hörlursuttaget, plast- och pekpennan och Flash.

Det handlar om att säga nej, fatta beslut och sälja väg.

Det handlar om att våga.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian