Så övervakas miljontals användare, olagligt, via appar och datainsamling

av | sep 2, 2022 | Nätfrihet

Fog Data Science LLC, ett tidigare okänt företag, säljer positionsdata med exakta och kontinuerliga geolokaliseringar av hundratals miljoner inte ont amerikaner vars data samlas in genom smartphone -appar.

Kartläggningen och undersökningen är gjord av EFF, Electronical Frontier Foundation, och avslöjandet visar på ett stort, omfattande datainsamlande, utan misstanke om brott, utan domstolsorder – massövervakning och data som säljs till polisen.

Fog Data Science är ett företag som köper rå geolokaliseringsdata som ursprungligen samlats in av applikationer som människor använder varje dag på sina smartphones och surfplattor. Dessa applikationer samlar in platsdata om var din telefon är vid varje givet ögonblick och säljer dem till datamäklare, som i sin tur säljer dem oftast till annonsörer eller marknadsförare som försöker betjäna dig annonser baserat på din plats. Det är där Fog sveper in. Enligt dokument som skapats av företaget köper Fog  “miljarder datapunkter” från några “250 miljoner enheter” runt om i USA, ursprungligen från “tiotusentals” av mobilappar. Sedan, för en prenumerationsavgift som många brottsbekämpande myndigheter gärna betalar, ger Fog tillgång till en massiv, sökbar databas om var människor är belägna.

EFF

Olagligt

Den här typen av datainsamlande, utan domstolsbeslut eller beslut av en domare, utan misstanke om brott är olagligt i USA och det finns domstolsutslag som klargör att det är ett brott:

Är detta tillåtet?
Med ett ord, nej. Det fjärde tillägget skyddar oss från olagliga sökningar och beslag. I Carpenter mot USA (2018) beslutade den amerikanska högsta domstolen att det fjärde tilläggett kräver att polisen har ett domstolsbeslut eller en order utfärdad av en domare innan de samlar in historiska platsuppgifter, kallad ”mobilplatsinformation” från telefonföretag. Domstolen motiverade att “seismiska förändringar i digital teknik möjliggjorde spårningen av inte bara Carpenters plats utan också alla andras, inte under en kort period utan i flera år.” Samma resonemang bör tillämpas inte bara för polisen som utnyttjar våra exakta och kontinuerliga platsdata från telefonföretag, utan också för polisen som köper dem från datamäklare som Fog. Köp utan order eller domstolsbeslut (warrant) av dessa uppgifter bryter också mot det första tillägget, eftersom polisen kan använda den för att identifiera människor som deltar i protester, vilket kan avskräcka människor från att delta. Vidare kränker köp av dessa uppgifter sekretessföreskrifter som Kaliforniens lag om elektronisk kommunikation.

EFF

Tjänster

Det handlar om miljoner amerikaner (och andra) som övervakas, i realtid, med kartor och andra tjänster som gör att enskilda kan följas. Polisen kan ta upp en karta och se enskilda individer, var de har varit, långt tillbaka i tiden och vilka enheter de använt. Polisen kan även se vilka individer som finns inom ett visst område, hur de rört sig, i detalj, och polisen kan ringa in en skild invid för att få ut ännu mer information. Det är som EFF konstaterar ovan – en olaglig massövervakning.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian