Meta stäms för att ha försökt runda Apples integritetsregler

av | sep 24, 2022 | Nyheter

Meta,Facebooks ägarbolag, har stämts för att ha försökt att runda och komma förbi Apples integritetsregler. Stämningen kommer som ett direkt resultat sedan det avslöjats att Facebook och Instagram har utvecklat metoder för att kartlägga användare mellan olika webbplatser och undkomma Apples blockeringar.

Felix Krauses avslöjande att Metas Facebook- och Instagram-appar kan spåra iPhone-ägare mellan webbplatser har lett till hård kritik och nu har två stämningar lämnats in riktade mot Meta, ägarbolaget. Det är Bloomberg som rapporterar att användare har lämnat in två stämningar som föreslagits att de ska utgöra grunden för en grupptalan riktad mot Meta.

ATT

I stämningen så anklagas Meta för att ha utvecklat metoder för att ta sig runt Apples App Tracking Transparency (ATT)-funktion och följaktligen brutit mot både federala och statliga lagar som hindrar otillåten datainsamling. Meta ska ha skapat en lösning genom att injicera spårningskod på webbplatser när du använder webbläsaren i appen, vilket låter den övervaka aktiviteten oavsett om du har gett tillstånd till appen eller inte.

Den typen av kod blockeras numera av många webbplatser däribland Magasin Macken.

Det är nu inte säkert att stämningarna kommer att godkännas som en grupptalan mot Meta ska tilläggas.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian