Kör du en uppkopplad bil så borde du vara orolig över all information som samlas in

av | sep 4, 2022 | Nätfrihet

Tesla, Ford, Audi och BMW är bara några exempel på uppkopplade bilar med olika system som hela tiden skickar data till och från bilden. Data som sägs vara anonymiserad men som kan analyseras, som kan sättas ihop och som direkt kan kopplas till en enskild invid. enskilda kan identifieras visar flera rapporter.

Uppkopplade bilar är inget nytt, de har funnits ett tag och det handlar om olika sensorer som mäter bilens hastighet, yttre temperatur, var bilden är och mängder av data från bilens olika tekniska system. Det är inte klarlagt hur mycket data som samlas in men 2013 så mättes den data som Waymo, Googles system samlar in, och det handlar om runt 750 GB med data, varje sekund.

Tesla

Tesla samlar in enorma mängder data, varje sekund, som skickas från bilen till Tesla. Biltillverkaren säger att all information är anonymiserad och det ska inte gå att koppla loggfiler och annat data till ene skild invid. Något som forskare bestrider. Det handlar om så enorma mängder data och informationen sparas så länge satt med bara lite pusslande så kan information knytas till en viss bil och en viss individ.

Det finns också n uppenbar risk att med så här stora mängder data så kan en individ snabbt identifieras med enkel samkörning av annan information. Finns det en mobiltelefon med i bilden (högst sannolikt) så kan dess positionsdata snabbt identifiera ene skild bil och därmed all data som hör till just denna bil. Det kan också räcka med offentlig information – bostadsadress, arbetsplats och så vidare.

Ägare

En annan diskussion är vem som äger all denna data som en bils system genererar. Det är din bil, du har köpt den men Tesla och fler med dem hävdar att informationen är deras. Det går att dra en parallell till nätet – du äger en dator, har installerat en webbläsare – vem äger den information och den data som du genererar medan du använder din dator?

Datainsamlandet har också en positiv sida. Det finns automatiska system som slår larm om en airbag lösts ut, om bilen inte startar och det finns system där en operatör tar kontakt med de som befinner sig i bilen om det finns skäl att anta att en olycka eller något annat har inträffat. En bilförare i nöd kan snabbt få hjälp med den typen av system. I en Tesla så kan du slå av de här systemen men då har du inte heller tillgång till en rad system – radio, musik, röststyrning med mera men alla system och alla datainsamling slås inte av – även dom du slår av Teslas system. Inlägget nedan är förvisso från 2019 men det finns ingen information som säger att Tesla ändrat på sina inställningar och sitt insamlande av data sedan dess.

Även om din bil inte har de här mer avancerade tekniska systemen så samlar den högst sannolikt data om dig, ditt bilkörande och den informationen kan plockas ut av en servicetekniker nästa gång du besöker verkstaden. Har du ett så kallat nöjessystem så kan detta systen samla in data om dig och din bil då det aktiveras och används. I takt med att våra bilar blir alltmer avancerade, och i synnerhet om bilen har några självkörande funktioner, så samlas allt mera data in.

Vart den tar vägen, var och hur den lagras och vem som har tillgång till all denna information – ja, det var just det, vet du det?

The Drive

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: