iPhone 14: Standardmodellerna säljer sämre än förväntat – vad ska vi tro om det?

av | sep 16, 2022 | Krönikor

Nya iPhone 14 och nya iPhone 14 Plus säljer mindre bra, förtäljer rykten ute på nätet. Uppgifterna har fått stöd av analytikern Ming-Chi Kuo som skriver att de två modeller säljer sämre än vad Apple förväntat sig.

Uppgifterna stöder sig på förhandsbokningar och låt mig då direkt kasta in en brasklapp – standardmodellerna av Apples iPhone har aldrig förhandsbokats i samma utsträckning som Pro-modellerna, aldrig. Det är vi nördar som förhandsbokar och vi köper inte standardmodellerna. Vi ska ha Pro-modellerna och vi ska ha dem på lanseringsdagen så därför förhandsbokar vi.

Det är därför Apple inte bryr sig om att lansera SE-modellerna samtidigt med övriga iPhones, även om det har hänt. Förklaringen är enkel – SE-modeller förhandsbokas inte.

Förväntningar

Med det sagt så kan Apple naturligtvis ända ha vissa förväntningar vad gäller förhandsbokningarna, eller rättare sagt – det har Apple. Låt oss då leka med tanken att det faktiskt är så att standard-modellerna inte förhandsbokats som Pro-modellerna. Kom då ihåg att alla uppgifter som rör ordrar, ökade ordrar, minskade ordrar och alla uppgifter som kommer ur Apples led av återförsäljare och tillverkare är att betrakta som högst osäkra uppgifter. Apple är mästare på att dölja sina planer, intentioner och resultat fram till dess att Apple själva väljer att berätta. Det görs medvetet och underleverantörer får veta exakt spå mycket spm de absolut måste veta, inte mer, och Apple lägger beställningar efter en plan som går ut på en sak – dölj information som avslöjar försäljningen. Sen hör det till den här världen att notoriskt opålitliga källor (läs Digi Times) sträcker ett fuktat finger i luften och gissar och sen presenterar uppgifterna som att de är underbyggda av pålitliga, anonyma källor.

Ming-Chi Kuo är inte en sån källa, tvärtom, så är han en av de mer pålitliga, mer pålästa och mer insatta analytikerna – så skriver han att förhandsbokningarna ligger längre än förväntat så är det sannolikt också så. Väg ihop alla faktorer, att standardmodellerna bokas i lägre grad än Pro-modeller, att det är något osäkra uppgifter och att det handlar om förhandsbokningar – det kan ändå vara så att iPhone 14 och iPhone 14 Plus pekar mot att sälja sämre än förväntat.

Ny hårdvara

Så med det sagt, låt oss ta uppgifterna med en smula salt men ändå fortsätta i diskussionens riktning framåt – för saken skull. Det skulle kunna tolkas på flera sätt:

  • Användarna vill ha ny hårdvara, inte uppdaterad äldre hårdvara

iPhone 14 innehåller något uppdaterad hårdvara, A15-processorn med mer RAM-minne och en lite vassare grafikhantering. Pro-modellerna har A16-processorn under skalet. Ska vi då dra slutsatsen att användarna inte vill köpa “gammal” hårdvara?

Kanske – eller så handlar det helt enkelt om att en iPhone nu kostar en häftig bit över 10 000 kronor och att skillnaderna mellan modellerna faktisk inte är särskilt stor eller ens avgörande. iPhone 14 Pro har en något bättre kamera (sägs det), alltid tänd skärm och Dynamic Island. Jag tror faktiskt inte det räcker för att få konsumenterna att köpa en ny iPhone varje år och det vet Apple också om. Cyklerna för uppdateringar handlar nu snarare om 3-4 år än 2-3 år.

  • Lågkonjunktur
  • Inflation
  • Ett stort avtal valutor som försvagats mot dollarn

Då hjälper det inte att Apple höll fast vid fjolårets priset i stort sett. Priserna har ändå gått upp och en iPhone 14 Pro landar på just under 20 000 kronor om du ska ha lite lagring och Apple Care (vilket du ska).

Små skillnader mot iPhone 13, ett högt pris och en annalkandes lågkonjuktur – folk är klokare än vad många tror. En ny iPhone står nog inte högt upp på önskelistan i år.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian