iPhone 14 Pro: Här är inställningarna du bör kolla in i din nya iPhone

av | sep 19, 2022 | Tips & Råd

Nya iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max har en ny kamera, nya bildsensor och en rad nya funktioner – här är inställningarna du bör kolla in i din nya “nalle”.

Startljud

Du kan nu slå på ljud när du slår av eller slår på din IPhone. Funktionen kan aktiveras i appen Inställningar under Tillgänglighet → Ljud/Visuellt → Slå på och av ljud.

Bilder

Din nya iPhone klarar att ta bilder ända upp till 48 megapixel och du kan även använda det som kallas Apple RAW – RAW-formatet.

Aktiveras i appen Inställningar under Kamera → Format → Apple ProRAW med upplösningen inställd på 48 MP. I kameraappen visas en knapp märkt RAW i det övre högra hörnet för att enkelt slå på eller av ProRAW.

ProRAW-foton behåller fler detaljer i bildfilen för större redigeringsflexibilitet. 48-megapixel ProRAW-foton är mycket stora filer kan ladan på cirka 75 MB vardera eller ännu mer, så tänk på din iPhones lagringsutrymme om du tar bilder i det här läget.

Video

På alla fyra iPhone 14-modellerna kan filmer i filmläge nu spelas in i 4K. För att aktivera den högre upplösningen i appen Inställningar, tryck på Kamera → Spela in film och välj 4K med 24 bilder per sekund eller 4K med 30 bilder per sekund.

Med iPhone 13-sortimentet kom det som kallas Cinematic-läge vilket är en djupeffekt med automatiska fokusändringar för “biografliknande” videor. När du redan är inne och tittar på/i inställningarna så rekommenderas att du slår av HDR-video i videodelen. Det är ett format som förvisso är det format som proffsen föredrar men det är inte helt enkelt att jobba med för oss vanliga.

Action Mode

Det här är den nya stabiliseringsfunktionen som lanseras nu med iPhone-modellerna. Du kommer att ta stadigare videor helt enkelt. En knapp för åtgärdsläge finns i det övre vänstra hörnet av kameraappen för video.

I appen Inställningar kan åtgärdsläget optimeras för förhållanden med svagare ljus genom att navigera till Kamera → Spela in video → Åtgärdsläge Lägre ljus.

Skärmen av eller på

Den ständigt påslagna skärmen kan slås av helt – Display & ljusstyrka → Alltid på.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian