En röst går i pension och ersätts med AI

av | sep 26, 2022 | Nöje, TV och Film

James Earl Jones torde ha en av världens mest kända röster och han ger bland annat röst åt rymdskurkarnas rymdskukr nummer ett – Darth Vader. Nu kan Jones i alla fall gå i pension. Hans röst ska ersättas med AI.

James Earl Jones, den ikoniska rösten bakom Darth Vader, har skrivit över rättigheterna till sitt skrivet för sin röst så att AI kan användas för att återskapa hans röst, enligt en rapport från Vanity Fair Friday.

Jones, som är 91, har aktivt arbetat med Lucasfilm och det ukrainska företaget Respeecher för att använda AI för att ta sin Darth Vader-röst och hålla den vid liv genom maskininlärning. Respeechers teknik användes i Disney Plus-showen Obi-Wan Kenobi för att hjälpa till att återskapa Jones Darth Vader-röst och i The Book of Boba Fett för att återskapa en ung Luke Skywalkers röst.

Köpte

Disney köpte Lucasfilm för 4,05 miljarder dollar 2012 och har sedan dess släppt tre huvudseriefilmer i full längd och två spinoffs. Vart och ett av dessa projekt, förutom Solo: A Star Wars Story, inbringade över 1 miljard dollar. Den första filmen i Skywalker Saga, The Force Awakens, inbringade över 2 miljarder dollar. Redan 2018 så hade Disney fått tillbaka sin Star Wars-investering.

Disney har också skapat flera tv-program och animerade program, inklusive den nyligen släppta Andor, samt attraktioner i sina nöjesparker. Därför har det varit viktigt att kunna föra den karakteristiska rösten vidare och bevara den för framtida projekt.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian