Ukrainas säkerhetstjänst har stängt ned ett stort ryskt botnet

av | aug 5, 2022

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) har slagit till mot ett mycket stort ryskt nät med datorer och annan uppropad utrustning, ett så kallat botnet, som har använts för att sprida stora mängder rysk propaganda.

Det stora nätet bestod av drygt en miljon bottar och och nätet har styrts via servrar i Kiev, Charkiv och Vinnytsia. De ansvariga bakom nätet har bland annat använt sig av 5 000 simkort för att registrera falska konton på sociala medier.

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) har, sedan kriget bröt ut i februari, plockat 1 500 kanaler på Telegram, över 500 Youtube-kanaler och tusentals konton på sociala medier som spridit rysk propaganda. enligt den ukrainska säkerhetstjänsten så finns det bevis om att konton och botnet använts av motståndarsidan, den ryska underrättelsetjänsten.

Gruppen har spridit en stor mängd desinformation på Internet, inklusive om information om verksamheten i landets högsta militära och politiska ledning. Denna botfarm har även använts av ryska specialtjänster. I synnerhet spreds falska nyheter om situationen på fronten och genomförde informationssubversiva operationer.

Deras senaste “aktiviteterna” inkluderar distribution av innehåll om den påstådda konflikten mellan ledningen för presidentens kansli och överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina samt en kampanj för att misskreditera Ukrainas första dam.

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU)

Bilden är tagna av SBU i samband med tillslaget och det finns fler bilder på SBUs hemsida.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian