Macken har fluktat in:

TV-Tipset: Utåt talar partierna om öppenhet – sen myglar de med donationer

av | aug 19, 2022 | TV- & FilmTipset

Kalla Fakta har kontaktat samtliga våra åtta riksdagspartier och utgett sig för att vilja skänka pengar, mellan en halv miljon kronor till en miljon kronor. Här finns ett lagkrav på att alla donationer ska redovisas och det talar sig partiföreträdarna sig varma för. De berättar hur viktigt det är med transparens men sen hjälper de till med olika upplägg för att runda lagkravet.

Lagen säger att den högsta summa som kan skänkas till ett politiskt parti är 24 150 kronor – alla summor över den summan ska redovisa och det ska framgå vem som skänkt pengarna. Det är det lagen säger och när partierna tillfrågas om det går att runda lagen så borde partiernas företrädare ha sagt nej och tackat nej till donationen. Det gör inte partierna.

Socialdemokraterna föreslå ett bulvanupplägg – pengarna ges till någon annan som skänker pengarna. det betyder att någon annan än givaren kommer att stå som donator.

Liberalerna föreslår först ett upplägg där en inkallad konsult fakturerar beloppet och sedan ska Liberalerna som parti fakturera konsulten. Efter telefonsamtal så föreslås istället ett gåvobrev därför att du ska det inte heller behöva betalas någon moms på beloppet.

Kristdemokraterna föreslår att givaren ska ge flera små bidrag, under det halva basbelopp som kan ges utan att behöva att ange vem som skänkt pengarna. Dessutom ska bidragen spridas ut på flera olika riksdagskandidater.

Sverigedemokraterna föreslår ett bulvanupplägg – en mellanhand som tar emot donationen och som sedan skickar den vidare till SD.

Moderaterna kan öven de tänka sig att runda lagkravet om transparens och använda en bulvan.

Hyckleri

Centerpartiet tackar nej, liksom Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Tre av åtta partier gör det lagen säger – de tackar nej till anonyma donationer. resterande partier står först och talar sig varma för hur viktigt det är med transparens, hur viktigt det är med genomlysning, öppenhet och att väljarna måste så veta vem och vilka de är som skänker pengar till partierna. det här så det låter när de står inför en kamera men när affärsmännen ringer upp och vill skänka stora belopp så låter det helt annorlunda. Då presenteras olika upplägg som går ut på att dölja donatorn men också dölja spåren som leder tillbaka till parterna själva.

Partiföreträdarna är fullt medvetna om det politiska ansvaret och det juridiska ansvaret. De vet mycket väl vad lagen säger, vilka krav som ställs men partierna är villiga att kringgå lagen med olika upplägg.

TV4 – Kalla Fakta

Socialdemokraterna har entledigat sin ekonomichef sedan uppgifterna blivit kända. Den politisk ansvarig i Liberalerna har lämnat sin tjänst och Moderaterna lägger sig platt, erkänner och lovar bot och bättring men först efter det att TV4s Kalla Fakta motats ut från partikansliet. Två dagar senare så kan Kalla Fakta få ställa sina frågor.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren som bland annat föreslog en stiftelse säger att i efterhand, efter det att affärsmannen lämnat ett möte med Kristdemokraterna så skulle det ha gått upp för dem att uppläget strider mot lagen. Partiledaren Ebba Busch anser därför att inget fel har begåtts.

Sverigedemokraterna har kommenterat uppgifterna och hävdar att om de som parti vet vem som skänkt pengarna så är givaren inte anonym. En helt felaktig tolkning av lagen.

Transparensen

Noterbart är att när Kalla Fakta vill testa det här med transparensen, efter det att partierna har insett att de gått i en journalistisk fälla, så är de inte alls lika öppna eller villiga att svara på frågor. Då motas Kalla Fakta ut från kanslier, telefonsamtal kopplas bort och de ansvarige springer och gömmer sig och ville inte svara på frågor eller ställa upp på några intervjuer.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian