Macken har fluktat in:

TV-Tipset: Five days at Memorial – verkligheten på ett sjukhus – som du inte inte får missa

av | aug 13, 2022 | TV- & FilmTipset

Five days at Memorial utspelar sig under fem dagar på New Orleans-sjukhuset Memorial Medical Center mitt under orkanen Katrinas framfart är inte bland et bästa du kan se just nu på TV – det är det bästa som du kan se.

TV-serien bygger på Purlitzerprisvinnaren Sheri Finks ”Five days at Memorial: life and death in a storm-ravaged hospital” och den handlar om New Orleans-sjukhuset Memorial Medical Center – när orkanen Katrina slår till. Sjukhuset är förberett och inledningsvis så ser det ut som att orkanens härjningar inte ska bli så svåra – tills flera skyddande vallar brister och vattnet väller in.

Fattas

Alla resurser tänjs till bristningsgränsen, utanför sjukhuset sprider sig vattnet och med det kaos, död, plundring och laglöshet. Med högst begränsade resurser så måste en massa svåra val göras och ytterst handlar det om vem som får leva, och inte. Beslut och val som är allt annat än lätta att ta till sig och här finns inte rätt eller fel – bara beslut som absolut måste fattas. Allt det tunga ansvaret läggs på några få läkare och annan vårdpersonal. När orkanen dragit vidare, tunnats ut och försvunnit spå ska sedan allt summeras. Vem gjorde rätt, vem gjorde fel, vilka beslut är moraliskt, etiskt och juridiskt korrekta?

Mörk

Five days at Memorial är en skakande, påtaglig, närvarande och mörk tv-serie, nattsvart bitvis men det är en nödvändig tv-serie därför att den ställer viktiga frågor – utan att ge några enkla, tvärsäkra svar därför att det går inte. Det finns inget facit.

Chefen Susan Mulderick (Cherry Jones) och läkaren Anna Pou (Vera Farmiga) är huvudpersonerna i drama som baseras på verkligheten. De hade ansvaret, de fattade besluten och de ställdes ibland för hopplösa beslut och val, grymma beslut och val som likafullt måste fattas. Det här är en oerhört välspelad, välgjord tv-serie om ett ämne som är alltmera påtaglig – vad gör vi när naturen slår tillbaka, när floder svämmar över, när havet tar tillbaka land och när alla funktioner i samhället slås ut?

Five days at Memorial ger inga enkla svar därför att det inte finns några enkla svar.

Betyg

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian