Trumps fria, öppna ocensurerade Truth Social visar sig inte vara särskilt fri

av | aug 3, 2022

Truth Social, Donald Trumps egen sociala mediatjänst skulle stå fri från de stora techbolagens censur, här skulle alla få sin stämma hörd och säga det de ville. Nu visar det sig att Truth Social tystar och raderar ovälkomna åsikter.

Truth Social marknadsför som “yttrandefrihetens himmel” och en plats “där alla fritt kan uttrycka sig”.

Truth Social is America’s “Big Tent” social media platform that encourages an open, free, and honest global conversation without discriminating against political ideology.

Public Citizen, en oberoende konsumenträttsorganisation, har granskat Truth Social och den sociala tjänstens hantering av de senaste tidens händelser med fokus på utskottsförhören runt händelsen den 6 januari 2021 så Kapitolium stormades. För tydlighetens skull ska sägas att även om Public Citizen anger sig själva för att vara oberoende så får gruppen nog ändå betecknas som att landa på demokraternas sida politiskt.

Raderats

Granskningen visar att en rad inlägg på Truth Social, där vittnesförhör diskuteras, har tystats. Inläggen har fått en mycket begränsad räckvidd och dolts för flertalet av användarna på tjänsten. Det finns också en rad exempel på inlägg som stoppats, blockerats och plockats bort. Public Citizen noterar att den här formen av ingripanden från Truth Social även drabbat inlägg från republikanska politiker.

Användare har även blockerats och kastats ut från Truth Social efter att ha kritiserat Donald Trump.

Speciellt vanligt tycks det som kallas “shadow banning” vara. Inlägg markeras som olämpliga och då visas de överhuvudtaget inte på tjänsten för andra användare.

– Det blev uppenbart för mig inom de första 15 minuterna att saker blockerades, säger Cheyenne Hunt-Majer, Public Citizen till Business Insider. 

Kort efter det hon postat ett inlägg med rubriken “abortion is healthcare” så gick inlägget inte längre att läsas på Truth Social av andra användare. Inlägget hade då markerats som olämpligt (shadow banning) utan att Cheyenne Hunt-Majer fick veta att det hade gjorts eller varför.

– De tar en offentlig ställning till shadow banning och censur, och sedan finns det en verklighet av vad som händer på plattformen, som inte stämmer överens, säger Cheyenne Hunt-Majer, Public Citizen till Business Insider. 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian