Tidigare Twitter-anställd dömd för att ha spionerat för Saudi Arabien

av | aug 10, 2022 | Nyheter

En tidigare Twitter-anställd riskerar fängelse för att ha hjälpt Saudiarabien att spionera på regimkritiker. Bloomberg rapporterar att en jury i San Francisco har dömt en tidigare Twitteranställd för att ha agerat som agent för Saudiarabien,  förfalskat register, för penningtvätt och för att planerat för begå bedrägeri.

Enligt åklagare tog den då Twitter-anställde, under 2015, mutor från en assistent till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ,i utbyte mot känslig kontoinformation som kunde användas för att spåra och tysta dissidenter. Som, anställd av Twitter så samlade mannen in information om konton och lämnade över inlägg och privata meddelanden mellan användare på Twitter.

Sitt jobb

Den tidigare medie-chefen hävdar att han bara gjorde sitt sa att han bara gjorde sitt jobb. Åklagarmyndigheten anser det bevisat att mannen fick minst 300 000 dollar och en dyr Hublot-klocka på 20 000 dollar från Saudi Arabien som ersättning för den information som han samlade in och lämnade över.

Saudi Arabien

Mannen riskerar nu att dömas till mellan 10 och 20 års fängelse. En annan tidigare Twitter-ingenjör som också misstänks för att vara inblandad hann fly till Saudiarabien liksom en tredje misstänkt som funnits utanför Twitter, och tros ha fungerat som mellanhand innan han också flydde till Saudiarabien.

Bloomberg

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: